Polischef sparkas efter Sri Lanka-dåd

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En begravning vid kyrkogården i Negombo, Sri Lanka, för ett av dödsoffren vid söndagens attacker.
Foto: Gemunu Amarasinghe/AP/TT
En begravning vid kyrkogården i Negombo, Sri Lanka, för ett av dödsoffren vid söndagens attacker.

Högt uppsatta befattningshavare i Sri Lanka anklagas för att ha låtit bli att föra vidare information om möjliga attentat.

Presidenten uppmanar nu polischefen och en chef på försvarsdepartementet att avgå.

Antalet dödsoffer i attacken i Sri Lanka på påskdagen har stigit kraftigt sedan flera svårt skadade avlidit på sjukhus. Totalt är dödstalet nu uppe i 359 efter attentaten, där självmordsbombare utlöste sina laddningar vid kyrkor och hotell. 39 av dem som dödats är utlänningar.

Högt uppsatta befattningshavare lät medvetet bli att vidarebefordra information om möjliga attacker i Sri Lanka, enligt parlamentets ledare Lakshman Kiriella. Informationen kom den 4 april och togs upp på ett säkerhetsmöte där president Maithripala Sirisena närvarade – men den fördes aldrig vidare, säger Kiriella i parlamentet.

– Någon kontrollerar topparna inom säkerhetstjänsten. Säkerhetsrådet sysslar med politik. Vi måste undersöka det här, säger han.

President Sirisena uppmanar polischefen och (ungefär motsvarande) statssekreteraren vid försvarsdepartementet att lämna sina poster.

Fler gripna

Sarath Fonseka, tidigare arméchef och numera utvecklingsminister, säger i parlamentet att attackerna måste ha planerats i minst sju–åtta år.

Under natten gjorde polisen nya räder, och ytterligare 18 personer har frihetsberövats i jakten på inblandade. Just nu är 60 misstänkta frihetsberövade med anledning av dåden och fler gripanden är att vänta, enligt myndigheterna.

Polisutredningen har nu också kommit fram till att attacken utfördes av totalt nio självmordsbombare, bland dem en kvinna. Åtta av angriparna har identifierats. En av dem hade studerat i Storbritannien och Australien.

Kontrollerad explosion

Ledaren för en av de lokala islamistgrupper som ska ha utfört attackerna sprängde sig själv på hotellet Shangri-La, ett av målen för dådet.

Under onsdagsmorgonen genomförde polisen en kontrollerad explosion nära en biograf i Colombo.

USA hade ingen förhandsinformation om attentaten på påskdagen men tror att terrorplaner fortfarande smids i Sri Lanka, säger USA:s ambassadör i Colombo Alaina Teplitz. Hon utlovar amerikansk hjälp till utredningen, bland annat med hjälp av den federala polisen FBI.

Rättad: I en tidigare version av artikeln förekom en felaktig uppgift om vem som hade sparkats.

Publicerad:

LÄS VIDARE