Nordkorea varnar USA: ”Tiden rinner ut”

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Kim Jong-Un och Donald Trump vid toppmötet i februari. Arkivbild.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Kim Jong-Un och Donald Trump vid toppmötet i februari. Arkivbild.

Tiden för att lägga fram en ny strategi för att väcka nytt liv i nedrustningssamtalen rinner ut för USA, säger en högt uppsatt nordkoreansk diplomat inför Donald Trumps besök i Sydkorea.

Förhandlingarna har stått stilla sedan det andra mötet mellan USA:s president Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un bröt samman i februari efter oenighet om USA:s krav på fullständig nedrustning och Kims krav på lättade sanktioner.

Kim har sagt att ett tredje möte bara är möjligt om USA intar en mer flexibel hållning. Kwon Jong-Gun, enhetschef för amerikanska relationer vid det nordkoreanska utrikesdepartementet, säger att USA fortsätter att tala om dialog samtidigt som landet "blir allt mer desperat i sina fientliga handlingar".

"Förhandlingar ska föras med en motpart som har sinne för kommunikation, och det kan bara bli möjligt när USA kommer med ett ordentligt motbud", sade Kwon i ett uttalande via den officiella nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Om USA verkligen vill se resultat kommer "tiden inte att räcka till".

Kwon varnade också Sydkorea för att lägga sig i samtalen och avfärdade president Moon Jae-Ins påstående om att dialog pågår mellan nord och syd.

– I verkligheten är det tvärtom, hävdar Kwon och tillägger att om Nordkorea vill kontakta Washington kommer man att använda de kanaler som redan finns.

Nordkorea och USA har haft minimal kontakt, frånsett brev. I söndags meddelade statliga medier att Kim mottagit ett personligt meddelande med "utmärkt innehåll" från Trump bara dagar efter det att Trump sagt att Kim skickat honom ett "vackert brev". Sammanlagt har tolv brev skickats, varav Kim har skrivit åtta och Trump fyra.

Publicerad:

LÄS VIDARE