Ungersk spricka – ingen oro i Nato

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-06-13

Försvarsminister Pål Jonson (M) på väg in till torsdagens Natomöte i Bryssel.

Natoländerna kommer allt närmare ett långsiktigt stöd till Ukraina och mer Natokontroll över samordningen.

Att Ungern slipper vara med väcker oro över enigheten – som dock avfärdas i Bryssel.

Natoländernas försvarsministermöte i Bryssel är ännu ett steg på vägen för att enas om generalsekreterare Jens Stoltenbergs förslag om dels långsiktiga ekonomiska löften till Ukraina, dels en större Natokontroll över den samordning av det militära stödet som just nu sker inom den så kallade Ramsteingruppen.

– De allra flesta stöder intentionen i Stoltenbergs förslag att Nato måste ta ett större ansvar för Ukrainastödet, men sedan kommer det säkert in i det sista vara olika mindre detaljer som man kommer att diskutera, konstaterar försvarsminister Pål Jonson (M) på en pressträff i en mötespaus.

”Pragmatiska skäl”

Ungern slipper dock vara med. Landet blockerade länge förslagen, men släppte sitt motstånd i onsdags efter löfte från Stoltenberg om att kunna stå utanför.

Varken Stoltenberg eller Jonson ser dock någon fara i att låta Ungern göra som de vill. I det här läget har det varit viktigare att få fram stödet till Ukraina, än att nå total enighet.

– Historiskt har det varit olika uppfattningar mellan de allierade i södra Europa och då har man hittat pragmatiska sätt för att komma framåt – och vi tycker att det är nödvändigt i ljuset av att det är så oerhört viktigt att stödet till Ukraina blir långsiktigt starkt och stabilt, säger Jonson i Bryssel.

Dålig engelska?

Utöver Stoltenbergs förslag diskuteras även motåtgärder mot ryska påverkansinsatser i form av sabotage och desinformation.

På stödsidan handlar i sin tur mycket om de F-16-flygplan som vissa Natoländer hoppas kunna leverera inom kort. Stoltenberg vill inte öppet tala om några datum.

En av svårigheterna är de ukrainska piloternas svaga kunskaper i engelska.

– Ska man operera ett fjärde generationens stridsflygplan så är det svårt att göra det om man inte har engelskabakgrund. Det är en av de saker som man har pekat på varför det har tagit längre tid än vad man hade hoppats på när det gäller införandet av F-16, förklarar Pål Jonson.