Världens mangroveträsk är på väg mot en kollaps

Hanna Odelfors/TT

Uppdaterad 2024-05-23 | Publicerad 2024-05-22

Mangroven är viktig för både människor och en mängd djurarter, men är satt under stark press. Här syns mangroveskog i Indonesien. Arkivbild.

Mer än hälften av världens mangroveskogar riskerar att kollapsa – vilket skulle få stora konsekvenser för både människor och klimatet, enligt en ny rapport.

Följ ämnen

Mangroven utgör barnkammare för tusentals havslevande arter, och ger skydd mot stormar och översvämningar åt miljoner människor som bor längs kuster. Många fiskare och andra är beroende av mangrove för sin försörjning.

Enligt den första globala bedömningen av mangroven, av Internationella naturvårdsunionen IUCN, riskerar mer än hälften av ekosystemen som utvärderats att kollapsa till år 2050 om inget görs. För en femtedel ses risken som hög då de klassas som hotade eller kritiskt hotade.

”Förlusten kommer att vara katastrofal för naturen och människor över hela världen” säger Angela Andrade på IUCN i ett uttalande.

Hoten mot mangroven består bland annat av nedhuggning av skogar, räkodlingar och föroreningar. Men även stigande havsnivåer och kraftigare stormar till följd av klimatförändringarna pekas ut som växande problem, särskilt i vissa regioner.

Mangrover är också viktiga kolsänkor som bidrar till att dämpa klimatförändringarna. Om inget görs riskerar förlusten av mangrove till 2050, enligt IUCN, innebära att 1,8 miljoner ton kol återgår till havet eller atmosfären. Och 2,1 miljoner människor riskerar att förlora naturligt skydd mot översvämningar.

Naturvårdsunionen efterlyser nu skyndsamma åtgärder för att bevara den mangrove som finns kvar och återställa förlorade områden.