Oppositionen i Kirgizistan: "vi har tagit makten"

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-07

Minst 40 döda i blodig revolt

Våldsamma upplopp i Kirgizistan kan ha lett till en statskupp. Presidenten uppges ha lämnat landet och oppositionen har utropat en ny regering.

– Oppositionen har full kontroll, sade en av de kirgiziska revoltörernas ledare, Roza Otunbajeva, enligt den ryska nyhetsbyrån Ria-Novosti.

Roza Otunbajeva uppgav senare på onsdagskvällen att hon kommer att leda en interimsregering de kommande sex månaderna. Hon uppmanade samtidigt den kirgiziske presidenten Kurmanbek Bakijev att avgå.

Efter flera timmar av sammandrabbningar mellan demonstranter och polis intog oppositionen presidentens kansli på onsdagen. Enligt en källa på flygplatsen i Bisjkek har presidenten lämnat landet. Källan uppger att Bakijev hade flera personer i sällskap i ett mindre flygplan. Vart planet var på väg uppgavs inte.

En av oppositionsledarna uppger vidare att premiärminister Danijar Usenov skrivit under sin avskedsansökan.

Kontroll över informationen

Vad som är sant är dock svårt att veta. I ett försök att återfå kontrollen i landet utfärdade presidenten tidigare under onsdagen undantagstillstånd med utegångsförbud som skulle gälla mellan klockan 22 och 06. Senare stormade demonstranter tv-huset i huvudstaden Bisjkek och tog kontroll över sändningarna som genast upphörde. De ersattes så småningom med budskapet att oppositionen bildat en ny regering.

En AP-reporter sade sig på onsdagskvällen ha sett oppositionsledaren Keneshbek Duishebajev sitta i chefens för säkerhetstjänsten kontor och dela ut order per telefon. Reportern såg också Duishebajev ge order till uniformerade specialstyrkor. Det är ett av de första tydliga tecknen på att oppositionen verkligen har tagit kontrollen i landet.

Minst 40 döda i upplopp

Den blodiga revolten inleddes med våldsamma protester på flera håll i Kirgizistan under onsdagen. Bland annat uppges inrikesministern Moldomusa Kongatjev ha misshandlats till döds av demonstranter i staden Talas i landets västra del. Dessutom ska vice premiärministern Akylbek Zjaparov ha tagits som gisslan. Enligt den statliga nyhetsbyrån Kabar försökte Zjaparov lugna demonstranter på det centrala torget i Talas när han tillfångatogs.

Myndigheterna uppgav på onsdagseftermiddagen att totalt 40 personer dött och över 400 skadats vid demonstrationerna. Kravallpolisen använde till en början gummikulor och tårgas mot demonstranterna. Senare kom rapporter om att poliser skjutit skarpt.

Siffrorna över döda och sårade är högst osäkra. Oppositionsföreträdare talar om uppåt 100 döda bara i huvudstaden Bisjkek.

Protesterar mot korruption

De tusentals arga demonstranterna hade samlats på onsdagen för att protestera mot bland annat statlig korruption, högre energipriser och fängslande av oppositionsledare.

Redan tidigt stod det klart att de våldsamma protesterna hotade att fälla den hårt kritiserade presidenten.

– Mitt intryck är att det står och väger och att regimen ligger mycket risigt till. Problemet är att oppositionen är splittrad och att det inte finns något trovärdigt alternativ till dagens ledare, sade frilansjournalisten Andreas Hedfors som länge bevakat utvecklingen i Kirgizistan till TT på onsdagen.

– Det senaste året har regimen bedrivit en klappjakt på oppositionella och de som protesterar nu riskerar väldigt mycket.

– Att folk ändå vågar ut på gatorna trots riskerna tyder på en stor frustration och ilska. Det finns framför allt bland unga och utbildade en imponerande energi och vilja att förändra systemet.

Stängde gränsen

Utvecklingen av demonstrationerna följs noga i utlandet. Inte minst i USA eftersom Kirgizistan hyser en av USA:s viktigaste flygbaser för insatsen i Afghanistan. Sent på onsdagskvällen uppgav en militärtalesman i Washington att USA:s militära flygningar från basen i Kirgizistan har ställts in.

USA:s regering sade på onsdagskvällen att den tror att Kirgizistans regering fortfarande har makten. Den amerikanska regeringen uttrycker dock oro över läget och beklagar förlusten av liv.

Sent på onsdagskvällen stängdes gränsen mellan Kirgizistan och Kazakstan.

– Kazaker kan nu inte komma in i Kirgizistan och våra invånare kan inte åka till Kazakstan, sade Dzhoodar Isakonov, talesman för gränskontrollen, i telefon till nyhetsbyrån Reuters på onsdagskvällen.

Han ville inte säga hur länge gränsen skulle hållas stängd utan förklarade bara att "det beror på den sociala och politiska situationen" i Kirgizistan.