Hans nya mardröm

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-27

Efter läckan kan kriget bli presidentens fall

NEW YORK/LONDON/STOCKHOLM. I natt publicerades nya uppgifter ur de hemliga militärdokumenten.

Nu håller Afghanistan på att utvecklats till Barack Obamas eget Vietnam.

– Kriget kan bli hans fall, säger Anders Hellner på Utrikespolitiska institutet.

talibanerna starkare Amerikanska soldater i södra Afghanistan tar skydd medan en Chinook-helikopter lyfter bakom dem. Uppgifter i de hemliga dokumenten visar att talibanerna i landet är starkare än någonsin. Bilden togs 2006.

Ingen lägger det direkta ansvaret för den negativa utvecklingen i Afghanistan på Obama – kriget drevs ändå under de första åtta åren av hans föregångare George W Bush.

Men uppgifterna i det enorma material med hemliga dokument från kriget som sajten Wikileaks publicerat kontrasterar bjärt mot den bild presidenten och hans regering målat upp.

Fick motvilligt beröm

I november – efter påfallande lång betänketid – presenterade han sin Afghanistan-strategi under ett tal på militärakademin West Point.

Då lät det som att den truppförstärkning han beslutat sig för mer eller mindre garanterade talibanernas snara nederlag. Ja, det skulle till och med gå så snabbt att trupperna kunde börja tas hem igen inom ett år.

Det är ett av få beslut – och ett av få tal – som rönt den unge presidenten riktig framgång under hans första år i Vita huset. Till och med rabiata motståndare på högerkanten tvingades motvilligt ge honom beröm.

Nu hotar Wikileaks dokument att vända opinionen i ett slag.

– Kriget i Afghanistan kommer att bli en av de viktigaste frågorna i presidentvalet om två år. Att föra ett krig som väldigt många anser omöjligt att vinna, och som hittills kostat 300 miljarder dollar, kan bli hans fall, säger USA-experten Anders Hellner.

Omvalet redan hotat

Att amerikanska soldater begår krigsförbrytelser behöver inte betyda så mycket för Obamas popularitet – bilderna på hur Reuters-journalister sköts ihjäl i Irak passerade exempelvis ganska obemärkt i USA.

Men uppgifterna om att talibanerna är starkare än någonsin, har tillgång till avancerade missiler och samarbetar med USA:s förmenta bundsförvant Pakistan kan bli ett allvarligt problem.

Det indikerar nämligen att kriget inte är bara är mindre framgångsrikt än vad som sagts – utan att det rent av kan bli svårt att vinna. I så fall lär viktiga väljargrupper snabbt vända sig emot hela operationen.

För en president som redan börjat se sitt omval hotat av

katastrofala arbetslöshetssiffror, en impopulär sjukvårdsreform och fumligheterna kring oljekatastrofen i Mexikanska golfen vore det mardrömslikt.

– Om Obama ska vända opinionen måste han visa resultat och det hinner han knappast göra före valet, säger Anders Hellner.

Han ser flera likheter med det politiska spelet under Vietnamkriget.

– Jag tänker exempelvis på Ellsbergs Pentagonrapport som bidrog till en helt annan vänding i kriget. Även i det här fallet tror jag det rör sig om medvetna läckor. Missnöjet med USA:s närvaro i Afghanistan ökar hela tiden.

Order från bin Laden

I natt publicerade brittiska The Guardian – en av de tidningar som Wikileaks samarbetar med – nya besvärande uppgifter ur dokumenten.

USA:s underrättelsetjänst CIA har i flera år upprepat att de inte har några spår efter Usama bin Ladin. Men de läckta handlingarna visar att de i alla fall har haft en aning om var al-Qaidaledaren befunnit sig.

I en underrättelserapport från augusti 2006 beskrivs hur sex självmordbombare rekryteras i den pakistanska staden Quetta. Deras uppdrag är att slå till på olika platser i norra Afghanistan – och enligt dokumentet är Usama bin Ladin en av dem som ger ordern:

”De här mötena äger rum en gång i månaden och det brukar närvara 20 personer. Platsen där mötena hålls växlas mellan Quetta och andra byar på gränsen mellan Pakistan och Afghanistan. De fyra viktigaste personerna på de här mötena är Mullah Omar, Usama bin Ladin, Mullah Dadullah och Mullah Baradar.”