Lugnet före stormen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-02-03

Fredagen är avgörande för Egypten

Det är lugnet före stormen på i Kairo.

På fredagen väntas över en miljon demonstranter samlas för att kräva president Mubaraks avgång.

Vid 02-tiden på natten fanns fortfarande tusentals demonstranter samlade på Tahrir-torget i centrala Kairo. Men det var lugnare än vanligt. I alla fall om man med vanligt menar de senaste dagarnas våldsamma sammandrabbningar med Mubarak-anhängare.

Al Jazeeras reporter på torget säger att spänningen är spänd inför fredagen. Demonstranterna har under hela veckan krävt att presidenten ska avgå senast fredag, och planen är att då samla en rekordstor skara demonstranter.

Kan gå mot palatset

Exakt vad de ska göra är dock oklart. Det har ryktats om att de kommer att marschera mot det tungt försvarade presidentpalatset.

– Men demonstranterna har ingen tydlig ledare. Det innebär att ingen kan bestämma exakt vad som kommer att hända, säger Al Jazeera-reportern, som är anonym för sin säkerhets skull.

Våld och trakasserier mot journalister har ökat de senaste dagarna. Många tv-bolag har fått sin utrustning konfiskerad och det kommer allt färre live-bilder från Kairo.

Clinton fördömde

USA:s utrikesminister Hillary Clinton kritiserar hårt attackerna på journalister. Hon uppmanar också Mubarak att omedelbart inleda förhandlingar om maktskifte.

Mubarak själv hävdar att han gärna vill avgå, men att han inte kan göra det direkt.

– Då skulle det bli kaos, sade han i en intervju med amerikanska tv-kanalen ABC.

Militären ett frågetecken

Ett av de största frågetecknen inför natten och fredagsmorgonen är hur militären kommer att agera. Militären är en stark kraft i Egypten som hittills förhållit sig ganska passiv. Det är oklart om den kommer att ställa sig på demonstranternas sida eller försvara Mubarak, om det blir ett folktåg mot palatset.

Det finns också en oro på Tahrir-torget att Mubarak-anhängare kommer försöka sig på ytterligare våldsamma attacker. Enligt Al Jazeeras reporter på plats var det vid 01-tiden inte speciellt många militärer i närheten som i så fall skulle kunna ingripa för att hålla isär sidorna.

Detta har hänt: dag för dag

Den 25 januari

Efter att folket genom protester lyckats tvinga bort Tunisiens president Ben Ali från makten, börjar ungdomar och studenter i Egypten att demonstrera ute på gatorna i Kairo. De kräver att president Hosni Mubarak ska avgå efter 32 år som president. De vill också ha yttrandefrihet samt bättre levnadsvillkor.

Protesterna sprider sig snabbt till flera andra stora städer, som Alexandria, Suez, Ismailya och Mansura i Egypten.

Den 26 januari

Dagen efter att demonstrationerna har börjat utlyses undantagstillstånd i Egypten. Demonstranterna trotsar utegångsförbudet och rapporter om ökat våld mellan polis och demonstranter börjar att rapprteras.

Den 27 januari

Flera rapporter om dödsfall kommer in och mer än tusen personer ska ha gripits av säkerhetsstyrkorna.

Myndigheterna stänger av internet och telefonnätet i stora delar av Egypten.

USA:s president Barack Obama uttalar sig för första gången om händelserna i Egypten. Han uppmanar regeringen till återhållsamhet och säger att Egypten behöver genomgå politiska reformer.

Den 28 januari

Protesterna fortsätter i Kairo och flera av de stora städerna. Muslimska broderskapet ansluter sig till protesterna. Mer än 70 människor rapporterats ha dött och runt tusen skadats i protesterna. Internet och telefonnätet ligger fortfarande nere i stora delar av Egypten.

Under fredagskvällen talar för första gångens sedan protesterna president Husni Mubarak till nationen. Mubarak meddelar att hela regeringen avgår och att en ny ska tillsättas. Men han själv sitter kvar vid makten.

Den 29 januari

Minst 50 000 människor trotsar utegångsförbudet i Kairo och fortsätter att kräva Mubaraks avgång. Mobbar har börjat plundra affärer och civila bildar medborgargraden för att skydda hem och affärer. Under natten har beväpnade gäng och tjuvar brutits sig in på Egyptiska museet i Kairo. Två mumier slogs sönder och kulturskatter ska ha stulits samt vandaliserats.

Den 30 januari

UD avråder från resor till Egypten. Resebolagen börjar flyga hem alla svenska turister. President Hosni Mubarak visar inga tecken på att avgå utan bestämmer istället möte med den nye vicepresidenten Omar Suleiman och nya premiärministern Ahmed Shafiq, för att diskutera den nya regeringen.

Den 31 januari

Mer än 250 000 människor samlas på Tahrir-torget för att visa sitt missnöje med presidenten. EU:s utrikesministrar manar de "de egyptiska myndigheterna att inleda en ordnad övergång till ett brett regeringsalternativ med full respekt för lagen, mänskliga rättigheter och grundläggande fri- och rättigheter."

Den 1 februari

Över en miljon människor samlas under tisdagen på Tahrir-torget i Kairo. Efter åtskilliga timmar av protester meddelade president Hosni Mubarak på tisdagskvällen att han inte ställer upp för omval som president och att han inte planerar att lämna över makten til sin son. Men demonstranterna kräver hans omedelbara avgång, inte en avgång i september, som presidenten själv vill.

Den 2 februari

På eftermiddagen inträffar det som alla fruktat. De fredliga protesterna urartar i blodbad. Mubarakanhängare, som enligt rapporter transporterats i bussar till Tahrir-torget, drabbade samman med protestanterna. Armén, som sedan tidigare slagit en järnring runt torget, stod passivt och såg på. Fem personer dog och över 1500 människor skadades.

Aftonbladets utsända hålls mot sin vilja i tre timmar av egyptisk miltär och hotas till livet.

Den 3 februari

Oroligheterna och protesterna fortsätter. Mycket aggression riktas mot journalister. SVT:s reporter Bert Sundström kidnappas och hålls av okända män innan han sju timmar senare hittas, svårt skadad, på ett sjukhus i Kairo. Han är knivskuren i ryggen och har skallskador. Under natten opereras han och läget uppges vara allvarligt men stabilt.

Den 4 februari

”Dagen D”, som den kallas. Demonstranterna har hela tiden krävt att Mubarak ska avgå denna dag – vilket inte händer. Men enligt Carl Bildt är det en tidsfråga. Den första journalisten rapporteras död.

Källa: SvD och Aftonbladet


Carina Bergfeldt