Bostadsbrist hotar studenter

TT

Uppdaterad 2019-07-25 | Publicerad 2018-08-22

Bostadsbristen fortsätter att vara ett hinder för landets studenter. Inför hösten saknas studentbostäder i 24 av 33 högskolestäder, enligt en rapport från Sveriges förenade studentkårer (SFS).

– Det borde byggas betydligt, betydligt mer än det har gjorts, säger ordförande Jacob Adamowicz.

Att bostadsläget är besvärligt är ingen nyhet för vare sig SFS eller de studerande som varje höst letar boende. I år är det cirka 45 000 studenter som behöver nytt tak över huvudet, vilket kan bli besvärligt. Av 33 undersökta studentstäder klarar bara nio SFS:s kriterier om att erbjuda ett tryggt boende inom en månad. Bara en av tio studenter pluggar i en stad med fungerande bostadsmarknad.

– Tyvärr ser det lika dåligt ut som förra året. Byggtakten den här mandatperioden har varit större jämfört med tidigare, men högskolan har ju också byggts ut och det var stora brister sedan tidigare, säger Jacob Adamowicz.

Bidrag mot höga hyror

Nu hoppas SFS på att de bostadspolitiska samtalen ska sätta i gång efter valet.

– Det borde byggas betydligt, betydligt mer än det har gjorts. Och det måste hålla i sig även i en lågkonjunktur.

Men att bygga nytt hjälper inte hela situationen. Att bygga är dyrt och hyrorna blir därefter. Därför vill SFS att staten ska gå in och vara aktiva med investeringsstöd och bostadsbidrag.

– Stödet kan täcka en del av byggkostnaderna med motkrav att sänka högstahyrorna och så behövs det ett fungerande bostadsbidrag. Det är få studenter som tar bostadsbidraget, och av dem som gör det är det många som får betala tillbaka det, så det blir mer av ett lån än ett bidrag, säger Jacob Adamowicz.

Förutsättning för studier

Tre städer, Malmö, Falun och Örebro, går från SFS röda kategori till den gula, medan två, Jönköping och Visby, går i motsatt riktning. Övriga städer ligger kvar på samma kategori som i förra årets undersökning. Samtliga fyra stora universitetsstäder – Lund, Uppsala, Göteborg och Stockholm – är rödlistade, men Jacob Adamowicz ser bostadsbristen som ett samhällsproblem snarare än ett storstadsproblem,

– Många andra städer har samma problem. Hur lätt man har att lösa sin bostad blir en förutsättning för hur lätt det blir att studera. Det skapar en osäker studiesituation och det leder till att man inte kan fokusera på studierna som det var tänkt.

Följ ämnen i artikeln