Elpriset skenar när kylan biter sig fast

Publicerad 2012-02-06

VARMT – MEN DYRT Göran Elmertoft med frun Madelene Stolth-Elmertoft och barnen Melvin, 7, och Savannah, 2, har fått mycket högre elräkning sen kylan slog till. ”Det är klart man blir orolig”, säger Göran.

Plötsligt blev det svinkallt – och svindyrt.

Rysskylan har fått elpriset att fördubblas.

– Det är klart man blir lite orolig, vi klarar ju inte hur höga elräkningar som helst, säger tvåbarnspappan Göran Elmertoft, 39, i Varberg.

Kärnkraftverket i Oskarshamn hade kunnat bidra till lägre elpriser – om det gått på helfart.

På några få dagar har priset på den nordiska elbörsen Nordpool gått från 40 till över 80 öre per kilowattimme. Stundtals har det till och med varit ännu högre.

Och av allt att döma kommer både kylan och elpriserna att hålla i sig ett bra tag framöver.

Kallt hela veckan

Enligt 14-dygnsprognosen från Klart.se väntas den stränga kylan fortsätta i stora delar av landet, åtminstone fram till och med fredag.

Och därmed väntas elförbrukningen ligga kvar på förra veckans rekordhöga nivå.

Samtidigt står fortfarande två av landets tio reaktorer stilla, Ringhals 2 och Oskarshamn 1. Och Ringhals 1 testkörs bara på halvfart efter det senaste underhållsstoppet.

Ytterligare två reaktorer stod stilla när kölden kom i början av förra veckan.

– Det höga elpriset vi har nu är ett resultat av att vi fått ovanligt kallt väder, men vi hade inte haft ett lika högt elpris om alla reaktorerna varit i gång, säger Mikael Odenberg, generaldirektör på Svenska kraft.

Kärnkraften avgör

För att klara den ökade förbrukningen tills reaktorerna tas i drift har de oljeeldade kraftverken i Stenungsund och Karlshamn startats.

Kärnkraften står för ungefär hälften av den svenska elproduktionen. När flera reaktorer är ur drift under vinterhalvåret märks det direkt på elpriset.

Problemet är inte nytt. De två senaste åren har kärnkraftsdriften drabbats av stora störningar samtidigt som vi upplevt strängaste vintrarna på många år.

I år har reparationer och servicearbeten dragit ut på tiden.

– Självklart vill vi hålla alla reaktorerna i gång, men säkerheten är alltid högsta prioritet. Därför står en av våra sju reaktorer stilla, säger Magnus Kryssare på Vattenfall.

För en normalvilla utgör uppvärmningen ungefär hälften av boendekostnaden. Och för de med rörligt elpris väntar alltså en saftig räkning efter de kalla veckorna.

”Tänk annorlunda”

Det finns inga enkla lösningar för att få ner elkostnaden, enligt energirådgivaren Lars Ejeklint. I stället handlar det om många mindre åtgärder.

– Tänk lite annorlunda. Vi har vant oss vid att kunna sitta och titta på tv i t-shirt och har anpassat värmen efter det. Mitt tips är att sätta på sig en tröja extra och se hur mycket man kan sänka temperaturen inomhus, säger han.