Amnesty och Sahlin hyllar Reinfeldt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-12

Men statsvetare flaggar för riskerna med statsministerns initiativ

Svenska Amnestys generalsekreterare Lise Bergh och socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin tycker att det var "utmärkt" att statsministern vädjade till Kina om att släppa flera namngivna fångar.

Statsvetaren Maria Heimer är i stället förvånad, och till viss del skeptisk.

Sahlin hyllar Reinfeldts val att ta upp enskilda namn.

Det är viktigt att man faktiskt känner till vad som pågår i Kina - och det gör man om man tar upp enskilda fall. Det gynnar förmodligen de här frihetsberövade personerna, säger hon till TT.

Lise Bergh träffade Reinfeldts statssekreterare före Kinaresan och överlämnade då en lista med namn på fångar som människorättsorganisationen ansåg skulle friges.

TT: Hur ser Amnesty på situationen i Kina?

– Vi anser att situationen egentligen har försämrats när det gäller möjligheten att använda sin yttrandefrihet, inte minst vad det gäller inhemska journalisters möjlighet att rapportera. Det är stark censur i Kina och reportrarna är hårt bevakade - i dag sitter upp till 40 journalister i fängelse.

Mona Sahlin tycker att det var bra att statsministern tog upp enskilda fångar med Kina.

Sahlin: ”Mycket bra”

– Det var alldeles utmärkt att han frångick sin princip att inte ta upp enskilda namn

Socialdemokraternas ledare säger att det i Kina varken finns yttrandefrihet, pressfrihet, politisk frihet eller organisationsfrihet.

TT: Vad tycker du om att Kina får stå värd för OS?

– Jag tycker beslutet att ge Peking de olympiska spelen var fel. Men nu när de har spelen gäller det att använda de roller som politiken och journalistiken har, och inte lägga det på idrottsutövarna. Jag tycker att det var olämpligt att statsministern uteslöt en politisk bojkott av spelen – en sådan borde alla länder hålla öppet för, som en liten men viktig del i offentliga påtryckningar på Kina.

Maria Heimer, statsvetare och Kinaexpert på Uppsala universitet, tror inte att statsministerns krav på att frige fångar gör någon nytta.

– Allmänt är jag av den uppfattningen att internationella påtryckningar inte har effekt på beslutsfattandet i Kina. I vissa fall kan det till och med vara kontraproduktivt, säger hon till TT.

Maria Heimer, statsvetare och Kinaexpert på Uppsala universitet, tror dock inte att statsministerns krav på att frige fångar gör någon nytta.

”Kan vara kontraproduktivt”

– Allmänt är jag av den uppfattningen att internationella påtryckningar inte har effekt på beslutsfattandet i Kina. I vissa fall kan det till och med vara kontraproduktivt, säger hon till TT.

Heimer är förvånad över att Reinfeldt över huvud taget tog upp fångarna med sina kinesiska värdar.

– Med tanke på vad han sagt tidigare så fick man intrycket att han inte skulle ta upp frågan, säger hon.

TT

Följ ämnen i artikeln