Kataloghus med krydda

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-21

Kataloghus = trist och opersonligt? Långt ifrån!

Mysfaktorn är hög i familjen Karantzas vita villa som andas både ljus och rymd.

Det första som slår en när man stiger in i den öppna hallen är ordningen. Allt är undanplockat inpå minsta bläckpenna och att det skulle bo två barn här i åldrarna 2 och 1 år är obegripligt.

– Nej, det brukar faktiskt se ut så här hos oss. Det handlar om bra förvaring, att det ska vara lätt att hålla ordning. När jag städar vet jag exakt var jag ska lägga de olika sakerna. I skafferiet har jag till exempel allt i lådor och inte lösa förpackningar. Även barnens leksaker ligger i enkla utdragslådor, säger Helena Karantzas.

Byggd i vinkel

Hon, maken Christos och barnen Vasilis och Melina har bara bott ett halvår i huset som var helt nytt när de flyttade in. Mäklarfirman de köpte tomten av samarbetade med ett av de större kataloghusföretagen och de bestämde sig till slut för ett stilrent trähus med putsfasad.

– Men vi bad dem ändra på vissa saker, som att ta bort en avskiljande vägg i vardagsrummet för en öppnare planlösning. Jag älskar nedervåningen. Vi känner att vi umgås fast vi gör olika saker, säger Helena.

Mörka detaljer

Det bästa med huset är just helheten, att allt ”hänger ihop”, tycker hon. Även om basen är vit var både hon och maken överens om att de ville ha vissa mörka detaljer. I sista sekund bytte de från vita köksluckor till mörkbruna, en färg som går igen i den övriga in-redningen där nere: soffbord, bokhylla, matta, takbjälke.

– Min man är grek, men det är den orientalisk-asiatiska stilen som fått inspirera här, säger Helena. n

Följ ämnen i artikeln