Fem nominerade till Årets bild

Publicerad 2014-01-20

Aftonbladets fotografer kan ta storslam vid prestigefylld tävling

Det kan bli storslam för Aftonbladet vid prisutdelningen av Årets bild. Tidningen har inte mindre än fem nominerade i Sveriges mest prestigefyllda tävling för professionella fotografer.

– Vi har Sveriges bästa bildjournalister som brinner för det de gör, säger Anne Kindahl, bildchef på Aftonbladet.

Aftonbladet har inte mindre än fem fotografer nominerade till Årets Bild 2014. Andreas Bardell, Niclas Hammarström, Anna Tärnhuvud, Magnus Wennman och Jimmy Wixtröm är alla nominerade men ingen vet ännu för vilken bild eller vilket pris. Även Natanael Johansson, nuvarande praktikant på Aftonbladet, är nominerad i årets tävling.

Knep 35 priser

Förra året knep Aftonbladets fotograf Magnus Wennman inte mindre än sex priser och i år är han åter nominerad. Han säger sig vara både glad och överraskad av nomineringen trots att han under tidigare år vunnit hela 35 priser. Men för vilka bilder han i år kommer att vinna pris är han osäker på.

– Jag skulle tro att det är någon av de stora nyhetshändelserna som tyfonen i Filippinerna eller Mandelas begravning men ingenting är helt säkert, säger han.

Sveriges bästa fotografer

Att tidningen har så många fotografer nominerade tycker Anne Kindahl, bildchef på Aftonbladet, inte är konstigt.

– Vi satsar fortfarande mycket på bildjournalistiken och har anställda som brinner för det de gör, säger hon.

Trots knivskarp konkurrens i branschen med många skickliga fotografer runt om i Sverige sticker Aftonbladet ut.

– Vi har Sveriges bästa bildjournalister och det bevisar vi år efter år, säger hon.

Årets fotograf mest prestigefyllt

Den prestigefyllda tävlingen är Sveriges största för professionella fotografer och går av stapeln lördagen den åttonde mars i Sundsvall. Fotograferna tävlar i totalt 17 olika klasser där årets bild och årets fotograf är de mest eftertraktade.

– Internt i branschen är nog priset årets fotograf det mest prestigefyllda för då måste du tävla i flera klasser och varit med länge. Då måste du helt enkelt vara bäst rakt igenom, säger Ola Axman som ansvarar för årets tävling.

Gått igenom tusentals bilder

Juryn har gått igenom närmare 4 200 bilder och enligt Ola Axman har det har varit ett hårt jobb att få fram årets pristagare. Vid valet av årets bild har juryn varit noga med att se till det finns en berättarteknik i fotot. Och trots att medlemmarna i juryn varit oense om mycket är de angående årets bild helt överens.

– Det ska finnas en innovation, känsla och en relation till det man plåtar och det finns det absolut i årets bild, säger Ola Axman.

ANNONS