Polisens larm: Pojkar säljer sex

Publicerad 2014-03-05

10-åriga pojkar säljer sex i Norrköping.

Den alarmerande uppgiften kommer nu från polisen i Östergötland.

– Vi ser unga personer i desperat behov av pengar, säger Fredrik Kliman, polisens presstalesman, till Aftonbladets Brottscentralen.

Det första samtalet kom till polisen strax efter klockan 09:00 under tisdagsmorgonen.

En kvinna i 20-årsåldern hade blivit kontaktad av en grupp på tre unga pojkar – mitt på gatan.

– Hon ringer in och berättar att hon precis träffat ett gäng unga killar mellan 8 och 12 år gamla som på tyska sagt att de kan erbjuda sex för pengar, säger presstalesman Fredrik Kliman vid polisen i Östergötland.

– Den här kvinnan tackar ju nej och ringer polisen direkt.

Bett om mat och pengar

Kvinnan berättar att barnen varit i kontakt med fler personer runt Resecentrum i Norrköping.

Medan polispatruller skickades ut för att leta efter pojkarna kom fler samtal in.

– Människor berättar att de sett unga pojkar i 10-årsåldern tigga. En inringare berättar att en liten pojke som talar tyska har ringt på hennes dörr och bett om mat och pengar, säger Fredrik Kliman.

Varifrån pojkarna kommer är, enligt polisen, inte känt.

– Det här är ju småpojkar. Det är svårt att spekulera i varifrån de är, men det finns någon som vi har träffat på med rumänskt ursprung.

"Desperat behov av pengar"

Enligt polisen har man under dagen träffat på en ung pojke som tiggt i området Aborreberg och senare samma kväll sågs han även på Resecentrum.

Båda gångerna togs han in av polisen och överlämnades till de sociala myndigheterna som släppte honom då föräldrarna dykt upp, berättar Thomas Agnevik, presstalesman vid polisen i Östergötland för TT.

Sociala myndigheter i Norrköping ska ha gett pojkens föräldrar beskedet att om de tar in honom en tredje gång så kan det bli frågan om att omhänderta honom, enligt Agnevik.

– Om de stannar i Norrköping riskerar de att pojken blir omhändertagen av sociala myndigheter, men risken är att de då åker vidare till någon annan ort och börjar om på ny kula, säger Agnevik till TT.

”Unikt tack och lov”

Det är första gången som han är med om något liknande.

– Det här är ganska unikt tack och lov. Jag kan inte påminna mig om att jag hört att någon, inte heller en vuxen, gått runt och erbjudit sexuella tjänster på samma sätt som man tigger pengar.

– Det här är väldigt ovanligt, det framkallar nästan rysningar, säger Agnevik till TT.

Han hoppas nu att polisen ska kunna utreda om föräldrarna ligger bakom försöken att sälja sex.

– Om det inte är så, då har vi den sociala problematiken igen. Vad sociala myndigheter har för möjlighet att ingripa vet jag inte. Bara en sådan sak som skolgången för den här pojken blir man ganska bekymrad över.