Köpte bostad av bedragare

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-10-31

Förlorade 180 000 kr och lägenheten

De trodde att de köpte kontraktet av en anställd på Stockholmshem.

Men säljaren var en bedragare som förfalskat både id-kort och nummerplåtar.

- Det värsta är att vi åter står på gatan utan någonstans att bo, säger Petra.

LURADE Drömmen gick i kras när säljaren visade sig vara en bedragare med förfalskad identitet. Petra, 19, och Johan, 23, har nu varken lägenhet eller pengar.

Johan, 23, och Petra, 19, skulle äntligen flytta ihop. Efter att ha misslyckats med att hitta en lägenhet svarade de på en annons om svartkontrakt: "Tvåa i Gröndal, 46 kvadrat. Hittelön."

- Det kändes inte bra men vi var desperata, säger Petra.

Annonsen gällde ett förstahandskontrakt i allmännyttiga Stockholmshem för 180 000 kronor. Säljaren var Stockholmshems egen fastighetsskötare, fick de veta.

De tittade på lägenheten vid två tillfällen. Fastighetsskötaren hade nycklar, var mycket insatt i vilket skick lägenheten var i och hur den skulle renoveras.

Ville ha referenser

- Han sa att vi skulle slussas in i Stockholmshems dataregister som vilka hyresgäster som helst. Dessutom var han noga med att kontrollera våra referenser eftersom han inte ville ha några stökiga hyresgäster, säger Johan.

När pengarna lämnades över visade säljaren sitt id-kort. Johan skrev av personnumret och antecknade även mannens bilnummer. Sedan fick de ett kontrakt med Stockholmshems logotyp på.

Petra och Johan flyttade in, målade om och tänkte att livet äntligen fått styrfart. I förrgår ringde de till Stockholmshem för att fråga efter hyresavier.

Svaret var en kalldusch.

- De sa att vi ockuperar lägenheten och ska vara ute senast nu på fredag, säger Johan.

- De har olovligen tagit sig in i lägenheten, säger Fredrik Beckman på Stockholmshem.

Inte anställd på Stockholmshem

Enligt honom är fastighetsskötaren inte anställd på Stockholmshem. Där saknas heller inga nycklar och ingen vet hur "fastighetsskötaren" kunde få tillträde till lägenheten.

- Det är omöjligt att någon här skulle vara inblandad, säger han.

Petra och Johan polisanmälde händelsen i går med hjälp av hyresgästföreningen som nu varnar för bedragarna.

Verkar välorganiserat

- Det verkar mycket välorganiserat. Falskt id-kort och falska registreringsskyltar tyder knappast på en engångsföreteelse, säger ombudsman P-O Brogren.

Enligt polisanmälan är "fastighetsskötaren" i 40-årsåldern, mycket lång, muskulöst byggd med grova händer, grova käkar och hästsvans.

Fotnot: Johan och Petra heter egentligen något annat.

Olle Castelius

Följ ämnen i artikeln