Fästingbett kan ge MS

Uppdaterad 2018-03-21 | Publicerad 2001-11-22

Personer som fått MS kan ha blivit bitna av fästingar.

Det visar ny forskning från Norge.

- Vi kan kanske ha funnit en av faktorerna bakom MS, säger Per Bjark, infektionsöverläkare vid centralsjukhuset i Vestfold, Norge.

Läkarna är fortfarande osäkra om varför människor insjuknar i nervsjukdomen MS.

Bioingenjören Øystein Brorson har lett teamet som funnit ett möjligt samband mellan MS och borreliabakterien. Fyra års studier visar att flera MS-patienter var smittade av borrelia. Nästa fas är nu att låta en grupp patienter prova olika typer av antibiotika.

- Det är viktigt att se om vi kan behandla, säger Per Bjark, till tidningen Dagbladet.

I så fall skulle en del patienter kunna få hjälp att helt eller delvis bli av med sjukdomen.

Om några veckor presenterar det norska forskarteamet sina fynd i den ansedda medicinska tidskriften Infection.

- Jag tror att flera orsaker ligger bakom MS. Nu har vi möjligtvis pekat ut en grupp och kan ge ett viktigt bidrag till forskningen, säger Per Bjark som påpekar att det hittills endast handlar om laboratoriefynd.

Svårt bekräfta uppgifterna

Tidigare studier har inte kunnat fastställa sambandet mellan borrelia och MS.

- Varje år dyker det upp nya rapporter om olika virus eller miljöfaktorer och MS, men ofta är det svårt att bekräfta. Nu får vi granska de här resultaten. Det kan vara en ny metod och teknik, säger Sten Fredrikson, docent och överläkare på neurologiska kliniken på Huddinge universitetssjukhus.

- Det vore fantastiskt om MS berodde på en speciell infektionssjukdom, men hittills har vi alltid blivit besvikna, säger Jan Hillert, professor i neurologi vid MS-centrum, Huddinge universitetssjukhus.

Alla som nyligen insjuknat i MS i Sverige testas dessutom redan för borrelia eftersom det finns likartade symptom.

- Vi har ännu inte funnit borrelia hos dessa patienter. Tidigare har man rapporterat att det fanns fler antikroppar mot borrelia hos MS-sjuka, men MS-sjuka har ofta antikroppar mot det mesta man undersöker, säger Jan Hillert.

Nervsystemet skadas svårt

GÖTEBORG. En patient på Svalebo sjukhem i Göteborg fick benet amputerat på grund av ett misstag med röntgen, skriver Metro Göteborg. Händelsen är anmäld enligt Lex Maria till socialstyrelsen.

När personalen på sjukhemmet lyfte kvinnan bröt hon foten.

Röntgade fel fot

På Sahlgrenska röntgade man kvinnans bäcken, höftled, knäled och fot. Men inte den fotled som hon faktiskt brutit. I fem månader hade kvinnan värk innan hon skickades på ny undersökning. Då var foten så dålig att endast amputation återstod. (Aftonbladet)

Nervsystemet skadas svårt

Ylva Bergman

Följ ämnen i artikeln