Terroristen och hatet

Publicerad 2012-11-22

Peter Mangs, terroristen som journalisterna glömde bort, döms i morgon för två mord och fyra mordförsök.

Låt mig påminna om att denne rasist hämtade näring till sin konspiratoriska världsbild från en hatsajt som gjordes möjlig av Sverigedemokraten Kent Ekeroth.

Följande kan vi slå fast redan innan domen offentliggörs:

Mangs kommer att fällas för 13 åtalspunkter, däribland två mord, fyra mordförsök och tre fall av olaga hot. Det är en exceptionell seriebrottslighet som pågick i över sju år och som nästan uteslutande riktade sig mot invandrare.

Vi kanske aldrig får veta exakt vad som drev denne mördare ut i Malmös natt, då han teg sig igenom de många polisförhören och under rättegången gäspade åt åklagarnas alla frågor. 

Men vi vet tillräckligt för att kunna säga att de som med betydande energi försöker förneka faktumet att Mangs är en högerextrem rasist - Han var med i vänsterpartiet ett tag! Han sköt inte bara invandrare! Han planerade att mörda en svensk! - pratar strunt.

Anteckningarna där han filosoferar om den ariska rasens överlägsenhet, kallar mörkhyade för apor och hyllar nazismen berättar sanningen.

Det gör även de över 60 inläggen Mangs skrev på Politiskt inkorrekt, den numera nedlagda främlingsfientliga sajten vars finansiering byggde på att Ekeroth upplät sitt bankkonto.

Här, på den första stora samlingspunkten för islamofobiska strömningar i Sverige, fann rimligen denne enstöring näring till sitt hat, ett sammanhang, en bekräftelse på att han inte var ensam. 

Under pseudonymen UsamaBinLadulås spred han antisemitiska konspirationsteorier och hyllade Ku Klux klan-ledare innan han begav sig ut i den skånska natten med sitt vapen och sin maskering för att skipa rättvisa.

Till slut stängdes Mangs av från sajten. Inte för att han var mer extrem än många andra, utan för att hat mot judar i de här kretsarna efter 9/11 i stor utsträckning har ersatts av hat mot muslimer.

Men att det i grunden rör sig om samma mekanismer förstod Breivik, som från en rättegångssal i Oslo skickade hälsning till en rättegångssal i Malmö: "Vi tillhör båda de nationalistiska förtrupperna i det kommande kriget".

Även den norske terroristen var en flitig besökare på hatsajter. I samtal med likasinnade odlade och utvecklade han sina bisarra teorier om islamiseringen av Europa.

Det är ingen slump att Ekeroth stödjer och applåderar den här typen av miljöer. Det är här Sverigedemokraternas mobb piskar upp de stämningar som är förutsättningen för att partiet ska kunna ta plats i parlament.

Det är också här de mest extrema rasisterna bygger upp sig innan de ger sig ut för att mörda människor som inte ser ut som eller tycker som dem själva.

Låt oss aldrig glömma det.