Hon dog efter läkarmissen

Uppdaterad 2012-11-19 | Publicerad 2012-11-17

Catalins hjärtinfarkt upptäcktes aldrig – maken Jan polisanmäler sjukhuset där hon behandlades

I tre månader led Catalin Westenheim, 54, av stickningar i armen, tryck över bröstet och svimningar.

Efter upprepade läkarbesök dog hon till slut av en ”ej helt färsk hjärt­infarkt”.

– Totalt inkompetenta ­läkare har tagit hand om min fru, säger änklingen Jan Westenheim, 62.

Två dagar före midsommar satt Catalin Westenheim, 54, i soffan tillsammans med sin make Jan. Plötsligt ramlade Catalin ner på golvet. Hon kände ett tryck över bröstet. Jan märkte att Catalin inte ­andades.

Jan gav henne hjärt- och lungräddning. Hon kvicknade till och kördes till ­Enköpings lasarett.

I journalen står det att ett EKG togs på Catalin. Läkarna kollade även hennes blodtryck.

Avbröt EKG:t

Läkarna fortsatte undersöka hjärtat och beslutade att genomföra ett arbets-EKG, där man tittar på hur ett hjärta klarar av att slå ­under fysisk prestation.

Efter en minut avbröts undersökningen. Enligt journalen fick Catalin ont i rygg och nacke när hon satt på träningscykeln, vilket kan förklaras med att hon var stelopererad i nacken efter en whiplashskada.

Men enligt Fredrik ­Gadler, hjärtspecialist och överläkare på Karolinska sjukhuset, är en minut alldeles för kort tid för ett ­arbets-EKG. Det krävs minst tio minuter för att det ska vara tillförlitligt. Dessutom kan hjärt- och kärlsjukdomar vara svårare att upptäcka hos kvinnor än hos män, enligt Fredrik Gadler.

Många olika läkare

Catalin fortsatte må ­dåligt efter att hon skrivits ut från sjukhuset, bland ­annat kände hon dom­ningar och pirrningar i armarna. Under drygt tre månader besökte hon sju olika läkare.

Ingen hjärtinfarkt upptäcktes.

I stället diskuterades det bland annat i journalen om Catalina hade problem med magen, eller om det skulle kunna vara whiplashskadan som spökade?

På kvällen den 10 september hittade Jan sin hustru på toalettgolvet. När ambulansen kom slutade Catalins hjärta att slå.

I obduktionen står det att: ”… undersökningsfynden talar starkt för att den ej helt färska hjärtinfarkten orsakat dödsfallet och att den kraftigt förträngande åderförkalkningen i hjärtats kranskärl bidragit till dödsfallet …”

– Totalt inkompetenta läkare har tagit hand om min fru, säger Jan och fortsätter:

– Jag saknar henne fruktansvärt mycket, det som har hänt är en total katastrof.

Catalin behandlades på Enköpings lasarett och ­Örsundsbro vårdcentral. Jan har anmält Enköpings lasarett till Socialstyrelsen. Han har också lämnat in en polisanmälan om försummelse och vållande till ­annans död.

Lasarettet utreder

På Enköpings lasarett har man inlett en utredning som troligtvis kommer att leda till en lex Maria-­anmälan. Torbjörn Söderström, chefsläkare på lasarettet, säger att sjukhuset ser allvarligt på händelsen, men vill inte uttala sig om enskilda patienter. När ­Torbjörn Söderström får höra om ­polisanmälan ­svarar han:

– Om det sker felaktigheter i vården är det väldigt sällan som någon haft ett brottsligt uppsåt. Och det finns inte heller någonting som indikerar på att någon haft det.

Mikael Brandt, verksamhetschef på Örsundsbro vårdcentral, säger att även han vill invänta utred­ningen.

Hjärt-kärlsjukdom i Sverige

1,4 miljoner personer lever med hjärt-kärlsjukdom i Sverige.

Hjärt-kärlsjukdom orsakar 39 procent av alla dödsfall.

34 700 personer avled av hjärt-kärlsjukdom 2011.

31 600 personer fick hjärtinfarkt 2010 – varav 9 000 avled. Antalet hjärtinfarkter var totalt 33 700.

Två av tre som insjuknar respektive dör av hjärtinfarkt är män.

De senast 20 åren har risken för att dö i hjärtinfarkt minskat med 58 procent.

1987 var antalet dödsfall i hjärtinfarkt 18 400 jämfört med 9 000 år 2010.

Så minskar du risken för hjärt-kärlsjukdom

Håll vikten – gå inte upp!

Börja med fysiskt aktivitet – minst 30 minuter per dag fem dagar i veckan. Det ska vara måttlig, regelbunden aktivitet.

Sitt inte stilla hela tiden. Nya rön visar att stillasittande i sig är en riskfaktor även om du tränar. Upp och rör på dig, minst en gång i halvtimmen.

luta röka. Det halverar risken för hjärtinfarkt och den största effekten kommer redan inom några månader. Efter några år är risken densamma som om du aldrig rökt.

Lägg om kosten. Välj Medelhavskost med olivolja, mycket grönsaker och frukt, fisk, nötter, fullkorn, baljväxter. Dra ner på mättat fett som rött kött och feta mejeriprodukter samt socker.

Källa: Jan Nilsson, professor i hjärt-kärlsjukdom.

Surfar du från mobil? Kolla testet
här!