Sökte svar efter sonens död – Facebook sa nej

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2013-02-19

Deras son Eric tog sitt liv i januari 2011.

Sedan dess har Richard och Diane Rash sökt efter en förklaring, men när de ville leta på sonens Facebook sade företaget stopp.

Nu vill föräldrarna ändra lagen.

För paret Rash i Virginia kom sonens självmord som en chock. De kunde inte förstå varför sonen valt att ta sitt liv och började genast söka efter svar. I ett försök att hitta ledtrådar ville de gå in på sonens Facebook-konto, skriver Washington Post.

– Vi är bara sörjande föräldrar som griper efter det vi kan. Vårt problem med Facebook och sociala medier är att vi tycker att vi ska ha tillgång till dem, säger pappan Ricky Rash till Washington Post.

”Tragiska händelser”

Facebook hänvisade till statliga och federala lagar gällande den personliga integriteten när de nekade föräldrarna tillgång till kontot.

– Det handlar om tragiska händelser och Facebook försöker alltid hjälpa familjer så mycket som möjligt, men vi måste ändå följa lagen, säger Facebooks talesperson Andrew Noyes.

Försöker ändra lagen

Nu har paret Rash påbörjat en process att försöka ändra lagen. De vill underlätta för föräldrar att ta del av sina minderåriga barns digitala liv om de går bort. Under måndagen godkände Virginias generalförsamling lagförslaget som nu går vidare till guvernörens bord. 

– Vilken förälder som helst i en sådan här situation skulle leta efter svar. Det här är 2013 års motsvarighet till att gömma saker under sängen. I dag gömmer vi det på en server istället, säger den demokratiske delegaten David L. Bulova, som stöder lagförslaget.

Följ ämnen i artikeln