Stor strejk i Indien

Publicerad 2012-09-20

Indiens regering vill öppna upp den indiska marknaden för utländska företag.

Stora protester lamslog under torsdagen kollektivtrafiken i landet.

– Vi går mot slaveri, säger oppositionspolitikern Rajnath Singh till AP.

Anhängare till flera oppositionspartier genomför under torsdagen en strejkblockad mot Indiens tågnät. Omkring 50 miljoner människor förväntas delta, skriver TT.

Anledningen bakom strejken är ett beslut från regeringen som kommer minska subventionen av diesel och gas som används vid matlagning. Enligt beslutet vill regeringen också öppna upp den indiska detaljhandeln för utländska företag.

”Väldigt svårt beslut”

En av ledarna i oppositionspartiet, Rajnath Singh, varnade för att beslutet kommer dränka landet i en flod av kinesiska WalMart-produkter.

– Indien går mot ekonomiskt slaveri, säger han till AP.

I delstaterna Uttar Pradesh och Bihar blockerades tågspår och en docka föreställande premiärminister Manmohan Singh eldades upp.

Beslutet har kritiserat för att det kommer slå hårt mot landets fattiga. Många kritiker menar att miljontals av små affärer kommer gå under om detaljhandelssektorn öppnas upp för utländska företag.

Den kritiserade regeringen är dock säkra på att det här är rätt väg att gå.

– Det har varit ett väldigt svårt beslut beslut. Vi har försökt övertyga alla om att detta är det enda sättet att rädda ekonomin, säger Indiens informationsminister Ambika Soni enligt AP.

Prishöjning drogs tillbaka

Kritik har även kommit från regeringens allierade. Företrädare för Trinamool Congress-partiet, som är en del av koalitionsregeringen, har sagt att de kommer lämna samarbetet om inte förslaget dras tillbaka.

Den styrande koalitionen har tidigare böjt sig när det gäller bränslepriser. Tidigare i år drogs en planerad prishöjning tillbaka efter en liknande strejk. Vissa medlemmar i Sings Kongressparti har redan antytt att så kommer ske även denna gång, rapporterar TT.