Polisen får tillgång till signalsspaning

Publicerad 2012-09-18

Nu får Säpo och polisen använda sig av FRA:s signalspaning.

I dag lämnade regeringen in lagförslaget till riksdagen, skriver tidningen Computersweden.

Säpo och Rikskriminalpolisen kommer att kunna ta del av FRA:s signalspaning från och med årsskiftet.

Enligt regeringen får det ske för "de syften som redan nu är tillåtna i signalspaningslagen", och som exempel nämns att kartlägga strategiska förhållanden inom internationell terrorism och annan gränsöverskridande brottslighet "som kan hota väsentliga nationella intressen", skriver Computersweden.

Viktigt för säkerheten

I ett pressmeddelande säger justitieminister Beatrice Ask (M) att det är viktigt att Säkerhetspolisen och polisen får tillgång till signalspaningen.

– Därigenom stärks Sveriges förmåga att förebygga och förhindra terrorism och sådan grov gränsöverskridande brottslighet som kan hota väsentliga nationella intressen, säger Beatrice Ask i pressmeddelandet.

Inkränktar på privatlivet

Men alla håller inte med justitieministern. Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet:

– Det här handlar om privat information och elektronisk bevakning, det är illa nog att FRA kan plocka ut informationen. Nu kan även Säpo och polisen ta större kliv in i vårt privatliv, med föreskriften att det är för vårt eget bästa.

Behöver inte Sverige skyddas mot terrorism?

– Problemet är att man gör en generell övervakning då blir alla övervakade och det är fel. Sen är värdet av informationen  tveksam, för hur ska man kunna sålla de här typen av information?, undrar Anna Troberg.