Diktatorns man på besök i Sverige

Publicerad 2013-01-30

Nafie Ali Nafie är i Sverige för att träffa Carl Bildt.

Sudans diktator är åtalad för krigsbrott.

Ändå tar utrikesminister Carl Bildt emot en av hans närmaste män.

Nafie Ali Nafie anklagas av exilsudaneser i Sverige för att ligga bakom omfattande tortyr i Sudan.

Diktatorns högra hand befinner sig i Sverige på eget initiativ.

Besöket är en del av en Europaturné och troligen ska han försöka putsa på Sudans usla rykte vad gäller mänskliga rättigheter.

Träffade Bildt

I går träffade Nafie Ali Nafie demokratiorganisationen IDEA i Stockholm och utrikesminister Carl Bildt.

– När frågan om hans besök kom upp noterade vi att han är en inflytelserik person från ett land som vi har diplomatiska förbindelser med, säger Erik Zsiga, Bildts pressekreterare.

Men han beskrivs som Omar al-Bashirs högra hand, en diktator åtalad för krigsbrott.

– Vi ser inget konstigt i det. Vi uppmanar alla länder att samarbeta med ICC (Internationella brottmålsdomstolen i Haag, reds. anm.). Så även Sudan. Vi har en del kritiska frågor som det kan finnas anledning att ta upp, bland annat när det gäller mänskliga rättigheter. När han är i landet är det ett bra tillfälle att träffa honom.

Seminariet ställdes in

Inför Nafies möte med IDEA:s generaldirektör fick Aftonbladet en kort pratstund med diktatorns man på Strömsborgsbron i centrala Stockholm.

Vad är din relation till Sverige?

– Varför skulle jag ha en relation? Vi ingår alla i samma "community" och det är meningen att vi alla ska dela våra erfarenheter. Vilken typ av speciellt band syftar du på?

Generellt, menar jag.

– I morgon kan ni fråga allt.

Nafie Ali Nafie skulle även ha framträtt på ett seminarium vid Utrikespolitiska Institutet i Stockholm. Det ställdes in efter att Aftonbladet ringde upp institutet.

Exilsudaneser som bor i Sverige sedan de flytt det politiska förtrycket i Sudan är upprörda över Nafies besök.

”Har personligen torterat”

– Han är en av Sudans farligaste män med mycket blod på sina händer, säger Aymar Adel Amin. Han har personligen torterat människor i fängelset. Alla i Sudan vet vem han är och är rädda för honom.

Nafie var tidigare chef för säkerhetstjänsten i Sudan. I dag har han en topposition i regeringspartiet. Oppositionen hävdar att Nafie direkt uppmanade Janjaweedmilisen att i utbyte mot vapen använda våld för att driva bort andra folkgrupper från Darfur.