Militant grupp utropar trohet till IS

Publicerad 2014-11-10

Islamiska staten växer - i Egypten.

Den militanta gruppen Ansar Beit al-Maqdis utropar nu sitt stöd till terrororganisationen.

– Vi uppmanar muslimer överallt att svära trohet till kalifen och stödja honom, säger en talesperson.

Terrorgruppen Islamiska staten är hårt pressad av de USA-ledda flygstyrkorna i Irak och Syrien. Ledaren Abu Bakr al-Baghdadi skadades i helgen i en flygattack och kurdiska styrkor fortsätter strida mot IS i området runt Kobane.

En av de starkaste grupperna

Samtidigt svär nu den militanta egyptiska gruppen Ansar Beit al-Maqdis trohet till IS, rapporterar AFP. I ett meddelande som lades ut på Twitter under måndagen meddelar en talesperson att man kommer att "lyssna och lyda" IS.

– Vi uppmanar muslimer överallt att svära trohet till kalifen och stödja honom, säger talespersonen i meddelandet.

Ansar Beit al-Maqdis betyder, fritt översatt, "Anhängare av Jerusalem". Gruppen har utfört en mängd terrorattentat i Egypten och är terrorklassad av USA sedan 2014.

– Den här gruppen är en av de starkare grupperna i Sinai, men det finns ett begränsat utrymme för vad de kan göra, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

"En varningssignal"

Enligt honom är trohetseden från Ansar Beit al-Maqdis en del i ett större, regionalt, maktspel mellan IS och al-Qaida-trogna grupper.

– Det kan vara början på någonting, att IS vill breda ut sitt stöd. Det finns ju olika extremistgrupper som utropat sin lojalitet till IS, bland annat i Gaza. Men de har slagits ner av Hamas, säger han.

Ranstorp tror inte att risken för terrorattacker ökar.

– Men det här är en varningssignal. IS har inga gränser, de har bara fronter. Politiskt sett är det en signal om att IS breder ut sig. Men vi kan nog inte vänta oss några kvalificerade attacker på Israel eller Egypten, båda länderna är förenade i att slå ner mot den här typen av organisationer, säger han.