"Hyr inte motorcykel"

Uppdaterad 2017-08-24 | Publicerad 2015-02-25

Läkare ger tipsen inför utlandsresan

Vad ska man ha tänkt på innan det är dags att sätta sig på flygplanet och lyfta ut i världen?

Aftonbladet har frågat resebolag och läkare vad som gäller.

– Giltigt pass och om du måste ha visum. För vissa länder måste passet vara giltigt 6 månader efter att du kommit hem från din resa, säger Charlotte Hallencreutz, pressansvarig på Ving.

Många tar en chansning för att spara lite pengar, men det kan bli kostsamt.

– Avbeställningsskydd, om du måste ställa in din resa i sista stund på grund av en oförutsedd händelse som exempelvis sjukdom, säger Hallencreutz.

Kolla skyddet

Hemförsäkringen täcker ofta kostnader för sjukvård och patientavgifter, men ger däremot inte ersättning vid förseningar och kostnader som inte rör sjukvården.

En sak som kan få katastrofala följder är om man reser oförsäkrad och behöver hemtransport med ambulansflyg. Det kan kosta hundratusentals kronor.

– Se över ditt försäkringsskydd – hemförsäkring, livförsäkring. Vill du inte behöva täcka självrisk vid eventuell olycka eller sjukdom när du är utomlands kan det vara bra att ha en extra reseförsäkring, med hjälp av denna kan du också söka hjälp på privata sjukhus, säger Hallencreutz.

Hon berättar att man med det Europeiska sjukförsäkringskortet kan få hjälp på allmänna sjukhus.

– Men viktigt att veta här är att du själv måste ta reda på vilket sjukhus som hör till försäkringen, vilket är bra att göra innan avresa.

En reseförsäkring ingår ofta när man betalar resan med vissa betalkort. Om man har en privat reseförsäkring kan man också få hjälp av SOS International, en sambandscentral för försäkringsbolag.

Ska man tänka på något särskilt vid resor utanför EU?

– Att EU-kortet inte gäller, så se över ditt försäkringsskydd.

Finns det något era resenärer ofta inte tänkter på?

– Att inte ha en försäkring eller att man har otillräckligt skydd. Många förlitar sig på kortförsäkringarna, dessa är utmärkta vid försening eller försenat bagage, men blir du sjuk behöver du en ordentlig försäkring för exempelvis hemtransport, vård och så vidare, säger Charlotte Hallencreutz.

Använd sunt förnuft

Lars Rombo är professor i infektionssjukdomar och resemedicin på Karolinska Institutet i Solna. Han har sammanställt 1177 Vårdguidens reseråd och uppskattar att det finns en olycksorsak som är vanligare än andra.

– Hyr inte motorcykel. Det är den enskilt största anledningen till att det går illa för folk, säger han.

Om man inte bara ska ligga på stranden och slappa på resan kan det även krävas en extra försäkring.

– Den vanliga reseförsäkringen räcker långt, men den täcker inte allt. Det kan finnas tilläggsförsäkringar som gäller om man ska dyka till exempel, säger Lars Rombo.

En sak som resenärer kanske inte alltid tänker på är risken för att bli utsatt för brott.

– Det skulle kunna vara risken för att bli av med saker genom ficktjuvar och i värre fall att man blir rånad. Men det är väldigt olika beroande av vart man åker. I fattiga länder är risken större för att bli av med en plånbok med mycket pengar i. En kollega säger "gå inte ut naken och berusad med en plånbok full med pengar mitt i natten". Det är ofta en fråga om sunt förnuft, säger Lars Rombo.

Följ ämnen i artikeln