Cp-skadade Tamarin blev spottad på av killgäng

Publicerad 2016-09-30

Jörgen Foss, ordförande på Norges handikappförbund i Oslo, fick tillsammans med Tamarin Varner och polisanmälde händelsen.

Cp-skadade Tamarin Varner var på väg från en konferens.

Då gick ett killgäng på henne på spårvagnen och spottade henne i ansiktet, skriver norska TV2.

I förra veckan hade Tamarin Varner, 25, varit på en förvaltningskonferens med Norges handikappförbund på ett hotell i centrala Oslo. Efteråt skulle hon ta spårvagnen och satte sig ensam i en del av vagnen.

”Spottade mig i ansiktet”

Men två hållplatser innan hon skulle gå av klev ett killgäng på och slog sig ned bredvid henne. Den ena killen vände sig till sina kompisar och sa: ”titta på henne”. Tamarin har cerebral pares, en så kallad cp-skada, och sjukdomen har gjort att hon får spasmer och ryckningar i kroppen som hon inte kan kontrollera – det hade killarna noterat.

– Först tänkte jag ha överseende med det, det är sådana blickar och kommentarer jag som funktionsnedsatt är van att få. Men sedan spottade han mig i ansiktet när jag skulle gå av. Då blev jag arg och sa ”så där gör man inte” men jag fick inget svar, säger Tamarin till TV2.

DO: ”Viktigt synliggöra hatbrotten”

I veckan gick hon sedan tillsammans med handikappförbundet och anmälde händelsen till polisen.

– Det är vår plikt inom handikappförbundet i Oslo att hjälpa henne att anmäla. För det första är det här allvarligt. Oavsett om det är en funktionsnedsättning, sexuell läggning eller etnicitet ska du aldrig behöva utsättas för hatiska handlingar. Därför är det viktigt att anmäla, säger Jörgen Foss, ordförande på Norges handikappförbund i Oslo.

Även norska diskrimineringsombudsmannen Hanne Bjurström ser allvarligt på saken.

– Det är väldigt viktigt att synliggöra den här formen av hatbrott, som är mer utbrett än vi kanske tror. Vi ser en genomgående att samhället i stort förnekar att funktionsnedsatta utsätts för både mobbning och diskriminering, säger hon till TV2.

Följ ämnen i artikeln