"Rent bedrägeri" tycker läsarna om vab-fusket

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-18

"Jag ville slippa karensdag" förklarar en läsare

Mer än var tionde läsare som röstat i frågan "Har du fuskat med vab-dagarna", erkänner att de har fuskat.

I aftonbladet.se:s forum var många läsare upprörda över fusket.

Men andra hade förståelse för beteendet.

– Läste om förra årets fusk som kostade hundratals miljoner för oss skattebetalare. Jag tycker att det är riktigt fult gjort av barnfamiljerna, skriver "Sunrise" i aftonbladet.se:s forum.

Signaturen "Pambos", som uppger sig ha arbetat som personalassistent och i sitt arbete bland annat hanterat företagets sjukanmälningar, är inte förvånad över vab-fusket:

– Av de vab som anmäldes så är jag fullkomligt övertygad om att minst 50 procent var rent fusk. Samma personer vabbade ofta enligt ett mönster. Redan då hade det varit kanon med "förstadags-intyg", skriver "Pambos".

Signaturen "Aså" menar att det fram till nu har varit alldeles för lätt att vab-fuska, vilket underlättat för de som fuskar.

– Tyvärr så har det varit, och är fortfarande, ett lätt sätt att få lite extra pengar (anmäla ett par dagar längre vab än vad man varit hemma till exempel), eller att slippa förlora pengar på karensdagen när man är sjuk. Icke desto mindre är det rent bedrägeri och självklart ska det vara hårdare kontroll så att det blir svårare att fuska.

"Slipper karensdag"

"BB-Hanna" är en av aftonbladet.se:s läsare som har vab-fuskat och hon vågar erkänna det i forumet, vilket ledde till kraftiga reaktioner.

– Om jag mått dåligt eller bara känt för att ta en dag hemma så var det lättare och ekonomiskt bättre att ta vård av barn och därmed slippa karensdag. Men jag hade barnen hemma. Jag skulle aldrig vågat lämna dom på dagis. Fast jag vet att många av mina vänner gör så. Vabbar men lämnar barnen till dagis, skriver hon.

"BB-Hanna" ser bara en vettig lösning för att stoppa vab-fusket, eftersom vab utnyttjas av vissa vuxna som egentligen borde få en karensdag precis som kollegorna utan barn får när de är sjuka.

– Om det ska bli någon effekt så måste dom nog införa karensdag även för vab. Då skulle man tänka sig för innan man fuskar, konstaterar hon.

Det fick "Piraten75" att reagera och menar att hennes vab-fusk kan liknas vid att stjäla skattepengar, vilket i sin tur drabbar andra hederliga människor som inte utnyttjar systemet på ett felaktigt sätt.

– Det är sådana som du som i förlängningen leder fram till en eventuell karensdag även för vab. Då kan du ju stå där utan ersättning när dina barn verkligen är sjuka, skriver "Piraten75".