"Jag trodde jag var tillräckligt förbannad"

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2007-09-20

Mona Sahlin (s) om regeringens budget

Socialdemokraternas partiledare Mona Salhin reagerar starkt mot den budgetproposition som regeringen lade fram för riksdagen i dag.

– Om politik är att vilja, så vill den här regeringen öka klyftorna, säger hon till aftonbladet.se.

Mona Sahlin.

– Regeringens politik kommer drabba deltidsarbetslösa tjejer. Jag trodde att jag var tillräckligt förbannad. Men med det som kom nu i budgeten så tycker jag att det är för djävligt, säger en uppretad Mona Sahlin efter att ha fått ta del av budgetpropositionen.

Är du förvånad över budgetens innehåll?

– Ja det måste jag säga. Dels det här med deltidsarbetslösheten, men också att man ska förbjuda avtalsförsäkring. När man har fack som försöker göra det bästa möjliga för sina medlemmar, så går regeringen in och förbjuder det. Jag tycker det är häpnadsväckande.

Men de säger att det här är en budget för jobb. Håller du inte med?

– Jobben kommer i alla länder i Europa. Det vi i Sverige är extrema med är att vi inte använder den extrema tillväxten i ekonomin till att göra Sverige mer rättvist.

Men är det inte bra att man inför incitament för att få fler som är utanför arbetsmarknaden att komma tillbaka till jobb?

– Men ta deltidsarbetslösheten som exempel. Vårt förslag är att ge alla lagstadgad rätt till heltid.

Ser du något positivt i budgeten?

– Jag gillar jämställdhetsbonusen. Där stannar i princip det som är positivt.

"Jagar de sjuka"

Även miljöpartiets Peter Eriksson är kritisk till budgeten.

– Jag tycker det är väldigt tråkigt att se hur de fortsätter att hetsa eller jaga de sjuka och arbetslösa. De fortsätter också att göra skattesänkningar mitt under en högkonjunktur. Det är inte särskilt klokt. Man borde vänta något år med det.

Men finansminister Anders Borg säger ju att regeringen bedriver en ansvarsfull politik?

– De har inte finansierat alla skattesänkningar fullt ut. Det är svagt gjort när det går så bra för Sverige.

Ser du något positivt i budgeten?

– Att man inser att ekonomiska styrmedel behövs när det gäller klimatpolitiken är bra, tycker jag. Men deras förslag räcker långt ifrån.

Kan du tänka dig ett samarbete mellan miljöpartiet och regeringen i klimatfrågan?

– Om de är beredda att göra ordentliga satsningar för att ställa om Sverige till ett "klimatbättre" samhälle när det gäller till exempel transport- och energipolitiken. Men vi kan inte tänka oss ett samarbete om de fortsätter på samma sätt som hittills, säger Peter Eriksson.