Åtta års fängelse för mordförsök

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-19

38-åringen sköt en polis och misshandlade exflickvännen

38-åringen blev själv svårt skjuten i buken under polisingripandet.

I dag föll domen i Luleå tingsrätt mot den 38-årige man som var åtalad för mordförsök på polisen Nicklas Groth och sin ex-flickvän.

Händelsen som inträffade i Älvsbyn i somras skakade Sverige.

Straffet blev fängelse i åtta år.

Polismannen Nicklas Groth, som hade skottsäker väst, blev skjuten i armen.

38-åringen dömdes för försök till mord, grov misshandel och grovt vapenbrott till fängelse i åtta år.

Han ska dessutom betala skadestånd på 43 000 kronor till sin exflickvän samt skadestånd på 121 000 kronor till polisen som skottskadades. Mannen ska också betala en avgift om 500 kronor till brottsofferfonden.

38-åringen säger sig ha otillräckliga minnesbilder och har under rättegången förnekat mordförsök men erkänt vållande till kroppsskada, misshandel och vapenbrott.

Han avlossade två skott och trebarnspappan och polisen Nicklas Groth, 37, sköts i armen. 38-åringen träffades själv av sex kulor vid ingripandet i Älvsbyn och fick skador som var livshotande. Enligt tingsrätten kommer 38-åringen få men i form av arthros och ärrbildning i vänster knä.

Besviken och ledsen

Tillsammans med en kollega var Nicklas Groth på plats i Älvsbyn vid 20-tiden på kvällen den 3 juli när larmet kom in om att en kvinna blev misshandlad av en man i ett bostadsområde.

Det visade sig att den misstänkte gärningsmannen hade fått veta att en annan man var intresserad av hans exflickvän och hade skickat SMS och besökt kvinnan.

38-åringen som dessutom besviken över att han gått miste om en jobbmöjlighet, var ledsen.

Tog stryptag

Berusad besökte mannen sin exflickvän och försökte förmå henne att ringa den andre killen som var intresserad av henne, så han kunde "komma dit och prata". Hon vägrade.

38-åringen slog sin exflickvän i ansiket och på kroppen, slet henne i håret, nöp henne, tog stryptag och tryckte en kudde mot hennes ansikte.

Kvinnan som hade separerat från mannen för cirka två år sedan när deras gemensamma son fortfarande var ett spädbarn, lyckades fly ut ur lägenheten. Panikslaget skrek hon ”han kommer att döda mig”.

Hennes exsambo följde efter henne och försökte enligt tingsrätten ta livet av henne genom att knuffa ner henne på marken och ta ett hårt strypgrepp. Men två personer kom till kvinnans hjälp och lyckades lossa hans händer.

I samband med misshandeln bröt kvinnan nyckelbenet och fick bland annat skador i ansiktet och på halsen.

Häktades på sjukhuset

När polisen kom till platsen hade mannen förskansat sig i kvinnans lägenhet tillsammans med deras tvåårige son.

Vid gripandet uppstod det plötsligt tumult och mannen avlossade två skott mot poliserna. Ett skott som träffade polismannen Nicklas Groths biceps.

– Jag hörde hur det smällde och sedan domnade armen bort, har han tidigare berättat för Aftonbladet.

38-åringen kan inte svara på varför han gick tillbaka in i lägenheten. Han uppger för tingsrätten att han minns hur han satt på sängen och såg hur "en stor mörk person kom emot honom". Han vet vem Nicklas Groth är, men har uppgett att han inte kände igen personen utan blev rädd.

Nicklas Groth lyckades besvara elden med sin vänstra hand och 38-åringen träffades i buken.

Båda fördes till Sunderby sjukhus utanför Luleå för vård. På sjukhuset blev 38-åringen häktad och senare ställdes han inför rätta, åtalad för bland annat dubbla mordförsök.

Skotten i Älvsbyn är exempel på ett av flera ingripanden den senaste tiden där poliser har skadats i tjänsten. I Nyköping sköts en 32-årig polis till döds i juni i år.