Styrketränare ska gunga in solpanelen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-15

Nasa vill testa en högst udda metod för att lösa problemet med rymdstationens solpaneler som inte gick att dra ihop helt i onsdags:

En astronaut som styrketränar så häftigt att panelerna kommer i gungning.

– Ni kommer att skratta nu, sade Mike Suffredini, en av den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasas otaliga programchefer, inför skaran av ärrade amerikanska rymdreportrar som sett allt, hört allt, kan allt.

Det var presskonferens i Johnson Space Center i Houston efter Christer Fuglesangs och Robert Curbeams framgångsrika rymdpromenad.

Frågan kom upp om de kärvande solpanelerna. Gör ni en extra fjärde rymdpromenad eller finns det en annan lösning?

Huklyft

Suffredini berättade att någon dragit sig till minnes en astronaut på internationella rymdstationen ISS som vid ett tillfälle styrketränat så intensivt – medelst huklyft – att rörelserna fortplantade sig ut till solpanelerna. Dessa kom i lätt gungning.

Detta vill vi nu försöka upprepa, förklarade han och fick stöd av den ansvarige flygledaren John Curry.

Visst gnäggade en del reportrar.

Men man fann sig snabbt och började skjuta av sina sedvanligt intrikata tekniska detaljfrågor.

Knuff

De två 34 meter långa och 11 meter breda panelerna är ihopveckade till lite mer än hälften. Tills vidare stör de ingen aktivitet på ISS, men väl en dockning i april av den ryska farkosten Soyuz.

Tanken är, enkelt uttryckt, att ömsom sträcka ut panelerna, ömsom dra ihop dem under en styrketränande astronauts ansträngningar och hoppas på att panelerna får en puff så att de veckar sig rätt.

Hedersuppdraget går troligen till den i ISS-besättningen som kan träningsredskapet bäst.

Risker

Även alternativet med en extra rymdpromenad analyseras noga.

– Men vi vill absolut prova det här först, sade Suffredini.

Han har flera goda skäl:

Panelerna är sköra och strömförande. Boxen som de ska vecklas in i har skarpa kanter. Momenten i en rymdpromenad bör övas 7–10 gånger i bassäng – just för den här situationen är ingen specialtränad.

Misslyckas huklyftarmetoden, och Nasa trots allt beslutar om en extra rymdpromenad under denna expedition, får Fuglesang och Curbeam jobbet, enligt Curry.

Lars Pedersen/TT

Följ ämnen i artikeln