Så ska Moderaterna spara in på invandring

Publicerad 2015-06-25

Moderaterna vill skärpa kraven på försörjning vid anhöriginvandring.

Partiets nya integrationspolitik ska ge besparing på nio miljarder kronor.

– Det är rimligt att de anhöriga som kommer till Sverige kan försörjas, säger Elisabeth Svantesson (M)

Moderaterna presenterar i dag sin rapport om hur partiets integrations- och migrationspolitiken ska förändras.

En stor del i rapporten innebär skärpta krav på försörjning vid anhöriginvandring. De krav som finns i dag har enligt partiet för många undantag.

– Vi tycker att det är rimligt att de som kommer till Sverige kommer till en ordnad situation där man kan försörjas, säger Elisabeth Svantesson, som leder Moderaternas arbetsgrupp om integrationspolitik.

Ändrat boende för ensamkommande barn

Konkret innebär förslaget att dagens undantag på försörjningskrav för de som blivit svenska medborgare och de som bott i Sverige i mer än fyra år ska tas bort. "Önskar man ta in en partner på en nyetablerad relation så bör man kunna försörja personen som kommer, inte som i dag endast sig själv" skriver Moderaterna.

Rapporten innehåller även ett förslag på att ändra boendeformen för ensamkommande barn. I dag bor många barn i särskilda hem för vård av barn. Moderaterna vill ersätta det med boende i särskilda stödboenden, vilket är billigare. Ett annat förslag är att staten ska ta över ansvaret för att se till att barnen får utbildning de första månaderna, något som kommunerna i dag har ansvar för.

Tillfälliga uppehållstillstånd

Moderaterna har tidigare presenterat delar av rapporten. Bland annat att man vill införa tillfälliga uppehållstillstånd i stället för permanenta.

Totalt räknar man med att kunna spara nio miljarder fram till 2019.

– Det går att göra besparingar även på migrationsområdet. Kostnaderna ökar dramatiskt och vi måste vara noga med hur vi använder våra gemensamma resurser, säger Elisabeth Svantesson.

Följ ämnen i artikeln