Solkräm räcker inte

Publicerad 2015-07-03

Så skyddar du barnen från cancer

Bara solkräm skyddar inte barn mot hudcancer när solen är stark.

– I dag dör fler av hudcancer än i trafiken, vilket är onödigt, säger barnläkare Kajsa Kaijser.

Värmen och solen har gjort att semestrande barnfamiljer rusar ut för att svalka sig i strandkanten. Men det räcker inte att smörja in barnen med solkräm varnar barnläkare Kajsa Kaijser. Hon är rädd att den plötsliga värmen kommer betyda en chockexponering av sol på många.

– Det är klart att man vill att barnen ska få komma ut och njuta av solen. Men det är stor riskskillnad att sola hud som vant sig långsamt vid sol och att bränna sig på hud som inte är van, säger Kajsa Kaijser.

Hon rekommenderar att skydda sig på fler sätt än med solkräm.

– Vi brukar ha med ett strandtak till stranden för att få skugga, och förutom solkräm får barnen ha på sig soldräkter, säger hon.

Barn under ett år ska inte vistas i direkt solljus alls enligt Läkemedelsverket. Äldre barn bör ha solhatt, solkläder och solkräm på oskyddad hud rekommenderar de på sin hemsida.

Cancerrisk ökar på små barn

Hudcancer är den cancersjukdom som har ökat mest i Sverige de senaste årtiondena. Under 2013 fick cirka 3300 malignt melanom i huden. Att bränna huden i solen som barn påverkar riskerna att få cancer som vuxen.

– Det spelar stor roll. Bara man bränner sig någon gång innan 15 ökar riskerna enormt, säger Kajsa Kaijser.

Hon säger ett vi både smörjer in barnen för sällan och för lite.

– En flaska solkräm ska egentligen bara räcka sex gånger när man pratar om att smörja in barn i skolåldern. Du ska använda kräm som en hel golfboll, säger Kajsa Kaiser.

Hon tycker sig se alldeles för många brända barn på somrarna och tycker att föräldrarna måste se till att även en paus i skuggan blir rolig.

– Om vi bara gick in i skuggan när solen är som starkast, särskilt på utlandssemestrar, så skulle betydligt färre bli drabbade, säger Kajsa Kaijser.

Vill inte bränna sonen

På Smedsuddsbadet i Stockholm tar Karl-William, 2,5 år, sommarens första dopp och mamma Sandra Moberg övervakar det lyckliga skuttandet i strandkanten.

– Vi brukar bada på badhus på helgerna, men att bada ute är det bästa. Det är så skönt med solen, säger Sandra som passar på att sola där hon står i bikini med vatten upp till anklarna.

Karl-Williams överkropp som exponeras av solen är täckt med en blå dräkt med ärmar och ben.

– Han har en UV-dräkt på sig som ska skydda ordentligt. Sen smörjer jag in honom med solskyddsfaktor 50 flera gånger om dagen, säger Sandra.

Hon är noga med att sonen inte bränner sig och har sökt information på internet för att ta reda på hur han skyddas bäst.

– Solkräm skyddar så han inte blir bränd, men tydligen inte så bra mot hudcancer. Det ska dräkten göra, säger Sandra.