"Svensk polis kan tydligen inte göra fel"

Uppdaterad 2015-10-22 | Publicerad 2015-10-21

En svensk polis kan inte göra fel. Därför lägger chefsåklagare Håkan Roswall ner förundersökningen mot den polisman som körde rätt in i folksamlingen på Medborgarplatsen. Och skadade sex personer.

Han skriver inte exakt så, han skriver faktiskt inte alls så. Men han skyller på Volvo, och får det att låta som om Volvo Personvagnar håller med, han skyller på verkstaden som monterat fel bromsbelägg, han skyller på att Volvons låsningsfria bromsar inte fungerat, och han får stöd av fyra förhörda poliser som kört både den aktuella polisbilen och andra polisbilar av samma modell, Volvo V70. De är överens om att bromsarna ofta slutar att fungera, just när de behövs som mest.

Dessutom är vittnesuppgifterna från Medborgarplatsen spretiga och inte till någon hjälp. Och den film som Aftonbladet publicerade direkt efter olyckan har inte heller varit till någon hjälp. Skriver åklagare Roswall. Som är övertygad om att svensk polis på samma sätt som Gud Fader är ofelbar.

Ett vittne som citeras i undersökningen säger att "hon först hört bromsarna gnälla, sen sett hur bromsverkan plötsligt upphört".

Jag blir inte imponerad och förstår inte att åklagaren överhuvud taget fäster vikt vid vittnesmålet. Hur kan vittnet veta att polisen inte lyfte foten från bromspedalen?

Polisens fordonsexperter säger att bromsbeläggen inte var original Volvo, och att sådana bromsbelägg (så kallade piratbelägg, min anmärkning) slits 30 - 50 procent snabbare än original.

För det första kan det stämma att bromsarna inte är original, men i så fall en hårdare typ som polis och taxi ofta använder, och som tvärt emot åklagarens påstående slits långsammare än original.

Men det verkligt intressanta är ju om bromsbeläggen varit slitna. Det skriver åklagare Roswall ingenting om.

Bilens ABS-system (det elektroniska system som ser till att bromsarna inte låser sig vid kraftig inbromsning, min anmärkning) fungerade inte, sannolikt på grund av ett urladdat startbatteri. Står det i nerläggningsbeslutet.

Och - fotografier på platsen visar bromsspår vilket tyder på att ABS inte fungerade (hjulen låste sig).

Jag aldrig hört talas om att ABS slutar fungera på en Volvo V70 för att batteriet är urladdat. När jag frågar ett par rutinerade trafikpoliser som kört Polis-Volvo i många år har de heller aldrig varit med om något liknande. Men utredningen visar enligt Volvo att den den aktuella polisbilens batteri faktiskt var så urladdat att det kan ha påverkat ABS-funktionen.

Bromsspåren kan också tyda på att ABS inte fungerat, men det händer också att det blir kortare bromsspår även med fungerande ABS.

Men det verkligt intressanta är ju vad ABS har för funktion. Utan ABS går bilen vid hård inbromsning med låsta hjul rakt fram, även om föraren vrider på ratten. Med ABS kan föraren bromsa hårt, vrida på ratten, och bilen går åt det håll föraren styr.

Men ABS förkortar inte bromssträckan. Tvärt om kan ABS göra bromssträckan längre, både i normalfallet och än mer om det ligger grus på vägen.

Så om ABS inte fungerat så borde bromssträckan ha blivit kortare!

Dessutom skriver åklagaren att den aktuella polisbilen varit med om två utryckningar före olyckan på Medborgarplatsen, med "återkommande kraftiga inbromsningar. Det är känt att vid hård användning av bromsarna mattas bromsverkan (s k fading) till följd av stor värmeutveckling. Fading effekten kan vara tillfällig."

Ja, så skulle det kunna vara. Teoretiskt. Men inte i praktiken. Dels sitter inte bromsmattningen i så länge, bromsarna kyls snabbt ner i normal svensk valborgstemperatur (enligt SMHI var det 8,4 grader vid tidpunkten för olyckan den 30 april. Det  blåste 5 meter per sekund och var nästan ingen nederbörd). Alltså som gjort för att bromsarna ska fungera som de ska. Om bromsarna överhettas (vilket är orsaken till fading) blir de rödglödgade och om man inte kör i väg direkt och kyler bromsarna med vinden är det risk att hela bilen brinner upp. Inget vittne har sagt något om vare sig rödglödgade bromsar - som är spektakulärt och syns mycket tydligt - eller om någon brandrök.

Men om ögonvittnena på medborgarplatsen var spretiga i sina vittnesmål, och inte kan bidra med någon väsentlig information har åklagaren haft mer tur med fyra mycket tillförlitliga vittnen som alla kan berätta att både den aktuella polisbilen och andra polisbilar av samma modell haft problem med bromsarna. Just med plötsligt bromsbortfall. Alla dessa fyra vittnen är kolleger med den polisman som körde in i studentfesten.

Intressant, eftersom den trafikpolis jag pratat med aldrig hört talas om något problem med bromsarna på Volvo V70, som för övrigt är den vanligaste polisbilen i Sverige. Aldrig.

Men, eftersom en svensk polisman inte kan göra fel måste felet bero på någon annan. På Volvo, på bromsbeläggen, på ABS-systemet, startbatteriet, på verkstaden. Bara inte på den som körde bilen och som i vanliga fall är den som har det yttersta ansvaret för att framföra bilen på ett säkert sätt.

Följ ämnen i artikeln