Rökte på arbetstid - varnas

Uppdaterad 2015-07-28 | Publicerad 2015-07-23

En anställd vid landstinget i Västmanland har fått en skriftlig varning efter att ha rökt på arbetstid, rapporterar VLT.

Men fackförbundet ifrågasätter tillvägagångssättet.

– Som det är nu så röker ju chefer, säger Carene Bertheussen-Svensson vid Kommunal.

Det var i början av juni som vaktmästaren, iklädd arbetskläder, gick ut på en gräsmatta utanför Västmanlands sjukhus i Västerås för att röka en cigarett under ett arbetspass. Ett bloss som ledde till att han nu har fått en skriftlig varning, skriver VLT.

Landstingets tobakspolicy säger att det inte är tillåtet att röka under arbetstid. Det är heller inte okej att röka iförd arbetskläder. Om mannen skulle ha följt reglerna skulle han ha väntat till arbetspasset var slut, bytt om, och begett sig till en speciell "rökruta".

Chefer röker

Men anställda som VLT varit i kontakt med vittnar om att det röks dagligen på sjukhusområdet. Både med och utan arbetskläder.

Enligt fackförbundet Kommunals lokala sektion råder en viss orättvisa när det gäller vilka som får ta sig några bloss på arbetstid.

– Som det är nu så röker ju chefer och många av dem behöver inte byta kläder eller stämpla ut som de anställda tvingas göra, säger Carene Bertheussen-Svensson, ordförande Kommunal Västerås Hälso- och sjukvård till VLT.

Hon ifrågasätter nu om det är rätt metod att jaga bolmande medarbetare.

Följ ämnen i artikeln