150 folkvalda har hoppat av SD

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

Interna bråk, avhopp och tomma stolar.

Sedan valet har 153 folkvalda sverigedemokrater hoppat av sina uppdrag.

– Det har varit en jäkla röra. Vi gräsrötter betyder ingenting, säger avhopparen Kent Appelgren, förstanamn på SD:s lista i Köping, till Dagens Samhälle som gjort genomgången.

Lista: De största skandalerna i SD

Valet i höstas blev en framgång för SD som tog nästan 13 procent av rösterna. Men det senaste halvåret har partiet omgärdats av interna bråk, avhopp och politiska vildar. 153 sverigedemokrater har hoppat av på åtta månader, enligt Dagens Samhälle.

30 stolar står fortfarande tomma i kommunfullmäktige runtom i landet. Något som de andra partierna inte ens är i närheten av.

– Det har varit en jäkla röra. Vi gräsrötter betyder ingenting... Folk törs inte gå på mötena, säger Kent Appelgren, som hoppade av förra veckan, till tidningen.

Interna bråk

Tre av sju ledamöter i Simrishamn har hoppat av. I Södertälje sitter avhopparen Lennart Johansson kvar på sin stol som politisk vilde, och därför räknar Valmyndigheten inte ens med honom i statistiken över tomma stolar. I ett öppet brev har han beskrivit gruppledaren Tommy Blomqvist som en diktator. Blomqvist säger i sin tur att han vill att Johansson lämnar sin plats.

Vildar sitter kvar

I Trelleborg gick partiet fram åt till 20 procent av rösterna i valet. Nu har fyra av elva ledamöter hoppat av är i praktiken moderater, enligt Dagens Samhälle.

– Det här är en konstig historia. Vi är egentligen fyra personer som löst livstidsmedlemskap i Sverigedemokraterna. 1 200 spänn kostar det. Men det blev en schism, säger Leif Roos som är en av de fyra vildarna.

Hittills har totalt 12 procent av Sverigedemokraterna som valts in i kommunerna hoppat av sina uppdrag. Under förra mandatperioden hoppade 62 procent av, totalt 380 ledamöter.

Publicerad: