Grekland har röstat ja till reformpaketet

Publicerad 2015-07-16

Det grekiska parlamentet har röstat ja till långivarnas reformpaket, rapporterar flera internationella medier.

– Det grekiska folket är fullt medvetna och kan förstå skillnaden mellan de som kämpar i en ojämn strid och de som bara lägger ned sina vapen, sa premiärminister Alexis Tsipras i sitt tal inför omröstningen.

Förslaget behövde gå igenom parlamentet för att Grekland ska få det ekonomiska stöd på över 800 miljarder kronor som utlovats av den så kallade trojkan.

Bland reformerna finns bland annat höjda skatter och höjd pensionsålder.

Flera röstade nej

Av de som röstade nej till paketet finns den tidigare finansministern Gianis Varoufakis, som avgick kort efter att grekerna för tio dagar sedan röstat nej till att gå med på långivarnas krav. Nästan var tredje medlem i premiärminister Alexis Tsipras parti, Syriza, röstade också nej till förslaget och det har på förhand spekulerats om omröstningen kan få till följd att Tsipras regering faller.

Kastade molotovcocktails

De slutgiltiga siffrorna för omröstningen visar att av parlamentets 300 ledamöter röstade 229 ja till långivarnas reformpaket, 64 mot och 6 stycken lade ner sina röster.

Omröstningen föregicks av våldsamheter utanför parlamentsbyggnaden i Aten. Demonstranter kastade molotovcocktails och stenar mot polisen vid Syntagmatorget.

De som samlats var emot de åtstramningar och nedskärningar som parlamentet nu alltså röstat igenom och som Grekland tvingas göra.

Följ ämnen i artikeln