Krishanteringen i kommunen sågas

Publicerad 2015-07-09

Knivmordet på den nioåriga flickan har chockat många invånare i Håbo.

Men kommunens krisarbete sågas.

– Beredskapen har varit obefintlig, det har varit häpnadsväckande dåligt, säger Mikael Johansson vid organisationen Posom.

Eftermiddagens knivdåd har skakat om Håbo kommun i Uppsala län.

En man i 45-årsåldern sitter nu gripen, misstänkt för att ha mördat sin nioåriga dotter och skadat mamman till dottern allvarligt.

När tragedin var ett faktum inledde den ideella organisationen Posom – som arbetar med krishantering – arbetet med att försöka samordna krisarbetet. Ett arbete som tog tid.

– Kommunens agerande har varit häpnadsväckande dåligt. Beredskapen har varit obefintlig, säger Mikael Johansson, tjänsteman vid Posoms larmcentral i Stockholm.

Sex år gammal krisplan

Enligt Mikael Johansson är Håbo kommuns senaste krisplan från 2009 och därmed mycket dåligt uppdaterad.

Han vittnar om stor förvirring i kommunen, och att han under eftermiddagen bollades mellan kommunanställda som kunde tänkas ha ansvar för krisarbetet. Anställda som visade sig ha semester eller vara på väg att sluta.

Dyrbar tid som ledde till att krishanteringen försenades, säger han.

– Både vi, polisen och kyrkan har suttit en hel eftermiddag och försökt få tag på ansvariga i kommunen. Så får det inte vara.

Varför är det så viktigt att det här fungerar?

– Att vara på plats tidigt är oerhört viktigt för att kunna ta hand om drabbade och indirekt drabbade. Familjemedlemmar, ambulanspersonal och polis har haft oerhört svåra upplevelser.

"Man tänker att sådant här händer inte i vår kommun"

Mikael Johansson tror att många kommuner i landet är oförberedda på den här typen av händelser, vilket gör att man är sen ur startgroparna när man ska möta sörjande och chockade människor.

– Man låter det säkert vara och tänker att något sådant här händer inte i vår lilla kommun.

Men hans bild delas inte av Carina Lund (M), kommunstyrelsens ordförande i Håbo.

– Det var olyckligt att Posom hade fel telefonnummer och inte fick kontakt med rätt person, men jag kan säga att krisgruppen redan var igång och arbetade. Krisarbetet fungerade på plats, säger hon.

Under morgonen kommer Håbo kyrkcentrum hålla öppet för människor som vill prata.

– Tankarna går till familjen och de närmast anhöriga, det som har hänt är mycket mycket tragiskt, säger Carina Lund.

Följ ämnen i artikeln