”Chansen är förlorad nu”

Uppdaterad 2015-09-07 | Publicerad 2015-09-05

I två dagar satt mannen ombord på det barrikaderade tåget i Bicske.

När han försökte fly undan polisen föll han handlöst och dog på platsen.

– Som ett jagat djur, det är en av många tragedier, säger Adnan Shahen som var ombord på samma tåg.

Det blev två dramatiska dagar i den lilla staden Bicske några mil nordväst om Budapest. I går slutade flyktingdramat i tragik när en man i 50-årsåldern försökte att fly undan det hundratal kravallpoliser som omringade tåget.

Tårgas och pepparspray

I tumultet föll mannen handlöst till marken. När sjukvårdare kom till platsen konstaterade de att han avlidit, men dödsorsaken är inte fastställd.

Mannen ingick i en grupp av omkring 200 flyktingar som gjorde den plötsliga utbrytningen på fredagseftermiddagen.

De vaktande poliserna togs med överraskning och hann bara stoppa ett fåtal, medan de flesta sprang vidare längs det järnvägsspår som leder västerut mot Österrike.

Utbrytningen och dödsfallet kunde ske helt utan insyn från media. Den ungerska polisen hade låtit köra fram två godståg som under fredagseftermiddagen blockerade i stort sett all insyn mot perrongen.

– De använde tårgas eller pepparspray mot de som flydde, säger Adnan Shanan, flykting från Syrien och en av dem som in i det sista vägrade att lämna tåget.

”De slog oss”

På telefon berättade han hur kravallpolisen slet upp människor från stolarna och tvingade dem av tåget.

– De slog oss. Jag är själv skadad sedan kriget och var tvungen att ge upp, nu är jag i lägret och vet inte vad som kommer att hända.

I små grupper leddes de kvarvarande flyktingarna ut från tåget till väntande bussar. Deras väg kantades av de tungt utrustade poliserna.

Besvikna flyktingar som in i det sista hoppades att slippa registreras i Ungern och få sin asylansökan prövad någon annanstans, gav till sist upp.

– Vi hade en chans, den är förlorad nu. Ungern kommer aldrig att acceptera oss och ge oss asyl, säger Adnan Shahen.

Följ ämnen i artikeln