Nya framsteg i jakten på Nefertiti

Uppdaterad 2015-11-30 | Publicerad 2015-11-28

Nu har forskare tagit ännu ett steg i jakten på vad som kallats ”århundradets upptäckt” – Nefertitis gravplats.

Den mytomspunna drottningen misstänks ligga begravd i ett okänt rum i Tutankhamons gravkammare.

– Jag tror att det är Nefertitis och alla rön pekar i den riktningen, säger arkeologen Nicholas Reeves på en presskonferens, enligt nyhetsbyrån AFP.

Som Aftonbladet tidigare rapporterat har forskare via högupplösta bilder av Tutankhamons gravkammare kunnat visa att det kan finnas två hemliga passager, eller lönndörrar, som leder till ytterligare två kammare i den legendariska graven.

”90 procents sannolikhet”

Egyptologen Nicholas Reeves hävdar att ett av rummen kan vara drottning Nefertitis sista viloplats. Den brittiske arkeologen har nu tagit nästa steg och använt en sofistikerad japansk markradar för att undersöka utrymmet kring Tutankhamuns grav, där han är övertygad att Nefertiti ligger begravd.

– Vi sade tidigare att det fanns en 60-procentig chans att det finns något innanför väggarna. Men efter en första bedömning av radarbilderna kan vi hävda att det är 90 procents sannolikhet, säger Egyptens minister för fornfynd, Mamduh al-Damati, enligt Reuters.

”Hålrum bakom väggen”

Den mytomspunna drottningen Nefertiti var gift med Tutankhamons far Akhenaton.

Vilken relation hon hade till den unge Tutankhamon, som bara var 19 år när han dog, har forskarna aldrig riktigt lyckats reda ut. Vissa teorier­ talar för att Nefertiti­ var hans mor medan andra forskare hävdar att hon var moster till den unge faraonen.

Nefertiti, som fick sin skönhet förevigad för 3 300 år sedan genom en skulptur som nu finns på Neues museum i Berlin, dog omkring 1330 före Kristus.

Hennes grav har aldrig hittats.

– Det finns enligt radarn ett hålrum bakom väggen, det råder ingen tvekan om det. Däremot vi kan vi just nu inte säga något om storleken på utrymmet, säger den japanske radarspecialisten Hirokatsu Watanabe, enligt Reuters.

Klara inom en månad

De japanska experterna ska vara klara med sina analyser av radarrönen inom en månad. Men alla arkeologer skriver inte under på innebörden av de nya fynden.

– Nefertiti kan aldrig ha begravts i Konungarnas dal, säger experten Zahi Hawass, tidigare Egyptens riksantikvarie, till AFP.

En annan kritiker är Aidan Dodson, egyptolog på Bristol University.

Han har tidigare kritiserat Reeves projekt.

– Idén att en lönndörr leder till en pre-existerande gravkammare, och att det skulle vara Nefertitis, är ren spekulation, sa han till Reuters efter de första undersökningarna.

Följ ämnen i artikeln