Hård kritik mot saudisk avrättning

Uppdaterad 2015-04-17 | Publicerad 2015-04-16

Saudiarabien har låtit avrätta en indonesisk kvinna som erkänt sig skyldig till mord.

Hon tros ha haft psykiska besvär och avrättningen får mycket hård kritik.

– Att använda dödsstraff och avrätta någon som misstänks vara psykiskt sjuk luktar brist på medmänsklighet, säger Philip Luther på Amnesty International i ett uttalande.

Den indonesiska kvinnan Siti Zainab avrättades under tisdagen i den saudiska staden Medina. Hon erkände 1999 att hon knivhuggit den saudiska kvinnan Noura Bint Abdullah Al-Morobei till döds.

Zainab dömdes för knivmordet, att ha slagit Al-Morobei i huvudet med en vattenkokare, hällt kokande vatten över hennes kropp och sprutat insektsmedel i hennes ansikte, rapporterar Saudi Gazette som hänvisar till Saudi Press Agency.

Bakgrunden till mordet ska enligt Zainab ha varit att Al-Morobei behandlat henne och hennes son illa, vilket framkommer i brev som Zainab skrivit.

Att hennes dödsstraff inte verkställdes förrän nu, 16 år senare, beror på att de saudiska myndigheterna väntade på att den mördade kvinnan barn alla skulle bli myndiga och då kunna ta ställning till om de ville förlåta Zainab eller inte. Barnen ville att straffet genomfördes.

Amnesty: omänskligt

Avrättningen får mycket skarp kritik av människorättsorganisationen Amnesty International. De skriver i ett uttalande att Zainab inte haft någon advokat med sig under något steg i rättsprocessen. Enligt rapporter till organisationen ska polisen också ha misstänkt att Zainab led av psykisk sjukdom när hon förhördes.

– Att använda dödsstraff och avrätta någon som misstänks vara psykiskt sjuk luktar brist på medmänsklighet. Det här förfarandet har fördömts i stor utsträckning i världen och Saudiarabien borde ta vara på det här tillfället för att omvärdera sin syn på dödsstraffet, säger Philip Luther, Amnesty Internationals programchef för Mellanöstern och norra Afrika.

Enligt en FN-resolution (1999/61) uppmanas länder att inte döma personer med någon form av psykisk sjukdom till dödsstraff.

Fick inte veta

I Indonesien har beskedet om avrättningen möts av upprörda protester, både från hennes släktingar men också från landets regering. Man kallade till sig Saudiarabiens ambassadör i Jakarta för att få en förklaring till varför avrättningen genomförts och detta utan att ge någon information på förhand till hennes familj och juridiska ombud i Indonesien, rapporterar AFP.

Under 2015 har Saudiarabien avrättat minst 60 personer, att jämföra med totalt 90 under 2014. De flesta av dessa halshuggs enligt Amnesty.