S-kommuner har minst behöriga lärare

Uppdaterad 2015-05-29 | Publicerad 2015-05-28

S-kommuner i bottenligan vad det gäller lärarbehörighet.

Regeringen storsatsar för att fler lärare ska bli behöriga.

Men enligt en granskning från Lärarförbundet hamnar S-kommuner i bottenligan vad det gäller lärarbehörighet.

– Det är en riktigt allvarlig signal till socialdemokratin. Det här är ett resultat av att man inte värnat sin lärarkår, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Både den nuvarande regeringen och den förra har haft som mål att öka antalet behöriga lärare.

I vårbudgeten satsar S och MP-regeringen två miljarder kronor för att öka lärartätheten.

Häften av lärarna saknar behörighet

En ny undersökning från Lärarförbundet visar däremot att regeringen står inför en stor utmaning – speciellt i de kommuner som styrs av Socialdemokraterna.

Nio av de tio kommuner som hamnar i bottenligan när det kommer till antalet behöriga lärare är S-styrda enligt undersökningen.

Sämst är Jokkmokk med inte mer än drygt 40 procent av lärarna som är behöriga. Samtliga kommuner på bottenlistan har under 50 procent lärarbehörighet.

”Jättestor utmaning”

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand ser allvarligt på resultatet av undersökningen.

– Det är en jättestor utmaning som kommunerna måste ta tag i. Nationellt gör Socialdemokraterna viktiga satsningar. Men för att öka lärartätheten måste varje lokalpolitiker inse att man måste ta ett nationellt ansvar.

Med nationellt ansvar menar hon att kommuner måste sluta konkurrera med andra kommuner om de lärare som finns.

– Det ska finnas lärare för alla våra barn och elever. Man måste bidra till att höja läraryrkets attraktivitet och status. Då är svaret att höja lärarlönerna.

Saknar trovärdighet i frågan

Aftonbladet har sökt Lena Hallengren (S), ordförande i utbildningsutskottet. Hennes pressekreterare meddelar att hon avböjer kommentar innan hon sett undersökningen. Moderaternas skolpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall säger att undersökningen är ett bevis på att S saknar trovärdighet i skolfrågorna.

– Man prioriterar varken lärarlöner eller berhörighet. Vi välkomnar Socialdemokraternas miljardsatsning på löner men i Alliansstyrda kommuner jobbar man på ett helt annat sätt för att öka behörigheten.