Bunkerläkaren får inte köpa kläder – jämför Kriminalvården med Kafka

Publicerad 2017-08-10

Bunkerläkaren Martin, 39, vill köpa kläder inför kommande permissioner.

Men efter att han provat ut kläderna tog det stopp – och Kriminalvården nekade honom klädköp.

Nu har ”Sveriges Fritzl” överklagat beslutet till Förvaltningsrätten och menar att Kriminalvårdens beteende är inspirerat av Franz Kafka.

Bunkerläkaren Martin, 39, avtjänar ett åtta år långt fängelsestraff för människorov. I slutet av december 2018 kan han börja erbjudas regelbundna permissioner, men redan nu har han börjat förbereda sig.

I början av sommaren ansökte han inför en kommande särskild permission om att få gå till Tidaholmanstaltens förråd för att få prova kläder. Han ville köpa en hel uppsättning med kläder. Bunkerläkaren fick prova ut – men efter ett beslut från Kriminalvården fick han inte handla några kläder, något som bunkerläkaren motsätter sig:

”Här kan den litterärt intresserade fråga sig om Kriminalvårdens tjänstemän inspirerats av Franz Kafka”, skriver Martin i sitt överklagande till Förvaltningsrätten.

Inget behov

Enligt Kriminalvården är inte bunkerläkaren i behov av några kläder för permissioner och de hänvisar till att det ligger så långt fram i tid. Kriminalvården menar också att bunkerläkaren redan har ”funktionsmässiga kläder i form av jeans, tröja, höst/vårjacka, kalsonger, strumpor, mössa och vantar”.

Enligt beslutet från Kriminalvården menar Martin att han kan beviljas lufthålspermission redan från september i år, och han anser enligt beslutet från Kriminalvården att det är irrelevant hur lång tid det är kvar till permissioner.

Nu överklagar han beslutet till Förvaltningsrätten och begär att kläderna ska bekostas från kontots ”permissions- och frigivningsmedel”.

Byggde bunker

Det var hösten 2015 som Martin träffade kvinnan som han bjöd på champagne och jordgubbar. Jordgubbarna hade preparerats med sömnmedel och när kvinnan befann sig i ett sömnliknande tillstånd så körde han ner henne till Skåne. Där placerade han kvinnan i bunkern han byggt, som försetts med säkerhetsdörrar och elektroniska lås. Bunkern hade byggts för att hålla någon fången under en längre tid. Och enligt kvinnan var det också hans plan att hon skulle vara tvungen att stanna i bunkern i flera år.

– Han sa att tänkte ha mig där i ett par år och då får jag ju väldig panik och börjar skaka i hela kroppen, sa kvinnan enligt förundersökningen.

Samtidigt skriver Dagens Nyheter att läkaren nu utreds för nya brott, inte olika de han begick hösten 2015.

- Det gäller en liknande händelse som den han redan dömts för, säger kammaråklagare Erik Wendeby till tidningen.

Målsäganden är en annan person än den han redan dömts för brott mot, och åklagaren hoppas kunna ta ett beslut om åtal före årsskiftet.