Ukrainska bröder bakom rysk attack – splittrar byn

TT TT-AFP

Publicerad 2024-04-21

Två bröder misstänks ha försett Ryssland med information som lett till att en hel ukrainsk by slitits isär.

Bland dem som finns kvar efter en blodig attack breder misstro och paranoia ut sig.

Valentyna Kozyrs vardagsrum har blivit ett altare.

– Hela familjen är död. Det finns inga kvar, bara jag och mitt ena barnbarn.

Den 5 oktober i fjol slogs hennes liv i spillror av en rysk robot. Attacken mot lilla Hroza lämnade inte en enda av de drygt 300 invånarna opåverkad.

Kozyrs brorson, en stupad soldat, hade nyss begravts när roboten träffade det kafé där sörjande samlats för en minnesstund. 59 människor dödades – alla civila, enligt en FN-utredning. Bara högar av bråte och kroppsdelar blev kvar.

Klockslag och koordinater

Valentyna Kozyr förlorade sin make, sina två barn och ett åttaårigt barnbarn. Nu besöker hon bara byn när hon måste hämta något i huset. Minnena är för tunga. Från bord och vitrinskåp blickar rader av döda familjemedlemmar ut över ett vardagsrum där röda sammetsmattor samlar damm.

Sex månader efter attacken präglas Hroza av sorg, men också av misstro och ryktesspridning. Ukrainas säkerhetstjänst har slagit fast att två av byns egna – ett brödrapar – försett Moskva med exakta klockslag och koordinater för angreppet.

– De var våra grannar. Min äldsta son gick i skolan med en av dem, de var praktiskt taget oskiljbara, säger Volodymyr Muchovatyj.

Skiftat lojalitet

Sittande på en bänk utanför sitt hus stirrar han mot himlen. Fåglar sjunger in våren, men i övrigt ligger den tidigare livliga byn tyst. Muchovatyj är ensam nu: hans fru, son och sonhustru dödades alla under minnesstunden.

– Hur många människor skickade ni i graven? För vad? Era jävla idioter!

Hroza intogs av ryska styrkor under den fullskaliga invasionens första dagar. I september 2022 återtogs byn av Ukraina, men enligt byborna hade flera invånare då skiftat lojalitet.

Hör frun ropa

Bröderna som anklagas för kaféangreppet hade lämnat Hroza för Ryssland före attacken. Men i byn viskas det, pekas och ryktas: det finns pro-ryssar överallt, människor som skulle förråda sina egna i en handvändning om ryssarna kom tillbaka.

– De har en ukrainsk flagga i sitt hus, men om något går fel kommer de att riva ner den och bränna den på bål, säger Valentyna Kozyr om de bybor som sägs stå på ryssarnas sida.

Volodymyr Muchovatyj kan inte förstå att Tanja, hans fru sedan nästan 50 år tillbaka, är borta.

– Om nätterna hör jag henne ropa på mig: ”Vova, Vova”.

– Jag vaknar och börjar springa runt i huset, tänker att hon är tillbaka. Men nej, hon är inte där.