Danska Börsen brinner

Publicerad 2024-04-16

Det sprider sig ett svart rökmoln över Köpenhamn.

Historiska Börsen brinner – räddnings­tjänsten, sjuk­vården och polisen är på plats.

Polisen uppmanar folk att hålla sig borta från området.

Klockan 07.36 fick Köpenhamnspolisen in ett larm om branden. De är nu på plats med flera enheter från sjukvård och räddningstjänst, rapporterar Ekstrabladet.

– Det är en väldigt kuslig stämning, alla är ganska tysta. Folk är chockade, säger svenska Micaela Gosenda, som var ute och gick med hunden när hon hamnade vid branden.

Ikoniska spiran nära att rasa.

Spiran har rasat

Byggnaden är en av Köpenhamns äldsta byggnader, nästan 400 år gammal, och ligger på Slotsholmen i centrala Köpenhamn. På taket har den en distinkt roterande spira, som har rasat till följd av branden. Byggnaden höll på att renoveras.

– Det brinner fortfarande, även fast det börjat avta lite, säger svenska Micaela Gosenda.

På grund av renoveringen har också brandrisken ökat, säger en brandexpert till Ritzau rapporterar TV2.

– Det kan vara så att man täcker brandlarm, för att undvika falsklarm. Ofta kommer hantverkarna också att ta bort branddörrar eftersom det inte nödvändigtvis är ett krav under byggtiden, säger han till Ritzau.

Byggarbetarna har inte kommit till skada. Branden uppstod precis innan de hade börjat jobba för dagen, skriver TV 2.

Börshuset ligger mitt i centrala Köpenhamn

Inga personskador

Tidningen skriver också att ”ett hav av människor försöker rädda de ikoniska och värdefulla föremål som vanligtvis finns inne på Börsen”.

– Det är inga personskador. Det är omfattande skador på Børsen, säger Jakob Vedsted Andersen, som är akutchef på Köpenhamns akutmottagning, till DR, rapporterar Ekstrabladet.

Köpenhamnspolisen har stängt av delar av trafiken. De uppmanar folk att hålla sig borta från området, skriver man på X. De evakuerar även byggnader från finansministeriet.

Anrika byggnaden i lågor.

Reservbrandmän och militärer inkallade

Räddningstjänsten är på plats med många enheter. På X skriver Beredskap Öst att man skickar enheter från flera stationer utanför Köpenhamn till branden. Även alla reservbrandmän är inkallade.

Upp mot 90 värnpliktiga vid danska Livgardet har anlänt till byggnaden för att bistå räddningsarbetet.

Även Beredskapsstyrelsen, som är del av Danmarks katastrof­beredskap. har anlänt.

”Kämpar med det på alla våningar”

Räddningstjänsten i Danmark säger till TV2 att delar av koppartaket ska plockas bort för att underlätta släckningsarbetet.

– Vi har kallat in maskiner för att ta bort en del av taket så att vi bättre kan släcka det utifrån. För vattnet bara studsar av, säger brandinsatsens ansvariga Frank Trier Mikkelsen till kanalen.

Trots att branden inte syns utifrån så brinner det ”häftigt” inne i byggnaden, säger Frank Trier Mikkelsen. 40 brandmän ska vara inne i byggnaden, rapporterar TV2. Polisen uppger att 180 personer sammanlagt jobbar med branden.

– Vi kämpar med det på alla våningar. Det har spridit sig via hisschaktet till alla våningar, säger Frank Trier Mikkelsen.

Enligt räddningstjänsten kommer man jobba med branden det närmaste dygnet. Askan sprider sig med vinden till intilliggande byggnader, bland annat Det Kongelige Bibliotek.

TV2 rapporterar att 25 experter från Nationalmuseum som ”har koll på logistik och säkrande av föremål” och är på väg till Börsen.

Dansken Henrik Grage var på väg till jobbet men stannade framför Börshuset.

– Det här är vår Notre Dame, säger han till TV2:s reporter.

– Det är chockerande. Det är en tragisk dag. Inte bara för Köpenhamn, utan även för Danmark. Och så på drottningens födelsedag. Det är en sorglig syn, säger han.

På grund av branden kommer drottningens firande att ”tonas ned”, skriver kanalen.

Syns från Malmö

Röken är synlig från Malmö.

– Jag kan se röken från min balkong, det är ett stort rökmoln som blåser söderut, säger Jonas Ekström Tegner, som bor i Malmö.

 

 

Avspärrningar i Köpenhamn.

 

Börshuset innan branden.