Duellerar om väljarna – men röstar ofta lika i EU-parlamentet

Publicerad 2024-05-13

Toppnamnen Alice Bah Kuhnke (MP) och Tomas Tobé (M) åker landet runt för att duellera om väljarna i EU-valet.

I debatt efter debatt får Tomas Tobé stå till svars för samarbete med nationalistiska högerpartier.

– Vi lever inte i en perfekt värld, konstaterar M-toppen.

Följ ämnen

Moderaternas toppnamn i EU-valet Tomas Tobé sitter i en elbil på väg till Uppsala.

Där ska han möta Miljöpartiets dito Alice Bah Kuhnke i en av duons flera dueller under valturnén inför EU-valet den 9 juni.

Under den gångna mandatperioden har han främst gjort sig känd som chefsförhandlare för parlamentet när den nya

migrationspaktenUnder våren 2024 kom EU-länderna överens om ett nytt förslag på hur migrationspolitiken i EU ska fungera – den så kallade "migrationspakten". Kort beskrivet ska pakten leda till minskad börda för de EU-länder där de flesta migranter anländer (till exempel Italien och Grekland), ge en rättvisare och effektivare registrering och handläggning av asylansökningar och bidra till att minska sekundära förflyttningar inom unionen. skulle slutas.

Det var en tung roll i en tung lagstiftningsprocess. Det har gett Tomas Tobé råg i ryggen.

– Man måste kasta bort den svenska jantelagen. Du måste vara beredd att visa passion bakom det du vill ha igenom. Ingen blir imponerad av en torr svensk som pragmatiskt förklarar med fakta varför man tycker något.

– Det måste vara tydligt för dina kollegor att den här svensken Tobé aldrig kommer att gå med på något, han blir förbannad när vi ens diskuterade förslaget. Man behöver vara mer teatralisk än i riksdagen.

Regeringens storsatsning på laddinfrastruktur till trots visar det sig inte helt lätt att hitta en parkeringsplats med laddstolpe i Uppsala.

M:s presschef, som för dagen även är chaufför, får leva på förhoppningen att bilen klarar färden vidare till Gävle utan extraladdning.

Fortsatt samarbete med S-gruppen

Tomas Tobé stegar mot centrala Uppsala där partivänner är ute och kampanjar. Traditionell lapputdelning och korta samtal med potentiella väljare.

En äldre dam har synpunkter på M:s samarbete med SD i Sverige. Tobé förklarar att något liknande inte görs i EU-parlamentet.

– Man behöver inte bära Sverigedemokraterna på sina axlar, säger Tomas Tobé till damen innan han går vidare till nästa väljare.

M-toppen ser framför sig ett fortsatt samarbete med den socialdemokratiska partigruppen, med understöd från liberala eller gröna gruppen, även kommande mandatperiod.

”Ingen blir imponerad av en torr svensk som pragmatiskt förklarar med fakta varför man tycker något.”

Det kommer att innebära fortsatta förhandlingar och kompromisser.

– Min erfarenhet av inflytande, både i Europaparlamentet men också i rådet, är att den som kör linjen ”my way or the highway” hamnar i hörnet och är fullkomligt ointressant, säger Tomas Tobé.

”De borde se över sin strategi”

Han pekar på SD:s partigrupp som ett dåligt exempel vad gäller möjligheten att få inflytande över besluten som fattas i parlamentet.

– De deltar sällan i förhandlingar, de har sin antiposition. De får noll inflytande. De är överhuvudtaget inte med, säger Tobé.

– De borde se över sin strategi kring det. För hemmapubliken kan man säga att man inte rör sig en millimeter. Men utfallet blir ändå ett annat.

Strax efter lunch är det dags för duellen mot MP:s Alice Bah Kuhnke. Eller kanske bör man säga ”med” Alice Bah Kuhnke.

Uppsala är den tredje bataljen och vid det här laget känner de till varandras linjer och kan varandras favoritfraser i debatten.

Duellen hålls i en av Uppsala universitets föreläsningssalar och publiken är ung. De flesta sympatiserar med MP och Alice Bah Kuhnke drar högre applåder.

MP-toppen klistrar på Moderaterna och Tomas Tobé ansvar för de högervindar som blåser på sina håll i Europa.

– Du, Tomas Tobé, är en hyvens karl. Vi skulle kunna ta en öl, ha trevligt ihop. Det är just därför jag blir så frustrerad. Jag kan Europas historia, vi vet vad som händer när de konservativa inte håller dörren stängd mot de högerextrema, säger Alice Bah Kuhnke.

Inte så oense i parlamentet

Moderaten å sin sida kommer med löften om röda linjer i partiets samarbeten.

– Vi kommer inte att samarbeta med någon som inte till hundra procent ställer sig bakom stödet till Ukraina, vi kommer inte samarbeta med någon som nedmonterar rättsstaten och vi kommer bara att samarbeta med de som också är konstruktiva Europakrafter, säger Tomas Tobé.

Duellen mellan M och MP ska visa skillnader mellan kandidaterna.

Det gör den. Men det är också delvis ett spel för gallerierna. För så oense är inte partierna i parlamentet.

Enligt databasen AssistEU röstar Alice Bah Kuhnke och Tomas Tobé lika nästan sex av tio gånger i parlamentets plenum.

– Det händer att vi röstar lika, men man måste ha förståelse för processen. Då har vi suttit med vid förhandlingsbordet och puttat, puttat, puttat inte minst klimat- och miljöpolitiken utifrån vetenskapliga grunder, säger Alice Bah Kuhnke.

Efter duellen poserar Alice Bah Kuhnke för fotografier med partivänner. Men hon har inte hur mycket tid som helst. Tåget mot Gävle, där nästa duell ska hållas, går om någon halvtimme.

”Svenska väljare behöver bli påminda om att det är vad svenska moderater är beredda att göra.”

”Han som bjuder in Meloni”

Middagen blir två veganska korvar på Pressbyrån innan det är dags att gå på tåget.

MP går till val på klimat- och miljöfrågorna, naturligtvis.

Men en grundpelare i valkampanjen är också demokratifrågan, där MP pekar på vad partiet anser är ett hot mot demokratin i form av risk för ökat inflytande för extremhögern efter valet.

Därav Alice Bah Kuhnkes strategi att utmåla Moderaterna som villiga att samarbeta mer med SD:s partigrupp i parlamentet, ECR.

– Manfred Weber, som är gruppledare i Moderaternas partigrupp, har tydligt sagt till oss i gröna gruppen att han kommer att samarbeta högerut, säger Alice Bah Kuhnke.

– Det är han som bjuder in Italiens premiärminister Meloni, som inskränker aborträtten, som inte ger HBTQi-föräldrar samma rättigheter som andra har. Den dörren är öppen. Svenska väljare behöver bli påminda om att det är vad svenska moderater är beredda att göra.

Publiken väljer ämne

Att Moderaterna driver frågan om att få in aborträtten i EU:s grundlag kommer inte göra skillnad om partiets grupp i parlamentet, EPP, ändå vill samarbeta högerut, menar Alice Bah Kuhnke.

– Meloni kommer med saker till bordet. Vi vet att en av de sakerna är just aborträtten. Att några få svenska moderater säger till en svensk väljarkår att de vill försvara aborträtten samtidigt som det finns stora grupper som är beredda att förhandla om den rätten, det är oansvarigt.

MP går till val på klimat- och miljöfrågorna – men en grundpelare i valkampanjen är också demokratifrågan.

I Gävle hålls duellen på en bar. Medelåldern i publiken är högre än i Uppsala och här är fler moderater.

Tomas Tobé drar applåder på förslaget att öka EU-stödet till kärnkraft.

Liksom tidigare dueller får publiken välja ett sista debattämne. Valet faller på ”demokrati”.

Återigen går Alice Bah Kuhnke till attack mot det eventuella samarbete högerut som hon menar att EPP kan ingå i efter valet.

”Måste vara beredd samarbeta”

Giorgia Meloni, den italienska premiärministern, blir återigen MP:s retoriska slagträ.

– De här krafterna är inte i periferin. De är inte intresserade av ett starkt EU och ett starkt samarbete. De är intresserade av nationalism och det är ett stort hot mot demokratin i EU, säger Alice Bah Kuhnke.

Tomas Tobé kontrar med att återupprepa M:s röda linjer, med ett tillägg.

– Vi lever inte i en perfekt värld, konstaterar han.

– Man måste vara beredd att också samarbeta med krafter där man inte delar alla åsikter. Men om jag väljer din värld, där man inte kan prata med andra, då får man absolut inget gjort.

Tomas Tobé drar applåder på förslaget att öka EU-stödet till kärnkraft.