Budskap på skylt fick grisbonde att rasa

Publicerad 2017-02-09

Daniel Junegård blev så upprörd över skolans affischering att han åkte dit och plockade ner den.

Grisbonden Daniel Junegård i Kalmar blev så upprörd över kommunens affischering för den vegetariska världsdagen i dotterns skola, att han åkte dit och plockade ner planschen, skriver Barometern.

– Man har absolut inte tagit hänsyn till att djuren ingår i ett kretslopp som också ger tillbaka, säger han.

I samband med den vegetariska världsdagen den 1 februari kom Daniel Junebergs fjortonåriga dotter Elin hem och hade funderingar kring en skylt hon hade sett i skolans matsal.

På skylten stod det ”Den globala kött och mejeriproduktionen påverkar klimatet lika mycket som bilar, flygplan, båtar och lastbilar gör tillsammans.”

Elin undrade om texten stämde.

– Vilket den inte alls gör, enligt Daniel. Om de hade skrivit att de släpper ut lika mycket hade jag inte reagerat på samma sätt. Men man har absolut inte tagit hänsyn till att djuren ingår i ett kretslopp som också ger tillbaka. Det gör inte trafiken. Dessutom släpper trafiken ut mer klimatgaser än vad kött- och mejeriproduktionen gör också.

Planschen som sattes upp i Elins skola gjorde honom så upprörd att han åkte dit och tog ned den.

– Jag säger ingenting om att äta vegetariskt. Jag äter själv mycket grönt. Barn i den åldern är känsliga, de är kloka och vill rädda världen. Men det ska de göra på rätt grunder.

”Allt vi gör ger något tillbaka”

På familjens gård Junegården, finns det 550 grisar. Kultingarna säljs vidare i väntan på slakt och spannmålet som Daniel odlar säljs vidare. Gödslet töms på metan och kommer tillbaka som gödselmedel.

– Allt vi gör ger något tillbaka. Vår gödsel driver bland annat två bussar i kollektivtrafiken. Och vårt gödsel värmer upp den skola som satt upp planschen. Jag tror inte direkt att fåren, kossan eller grisen bara finns till för skojs skull.

”Vem har tolkningsföreträde”

Det är Kalmars kommuns kommunikationsenhet som har producerat skylten, men med kostenheten som beställare.

– Planschen är någonting som man tog fram redan i fjol och fortsatt med det. Jag kan inte faktagrejen, men den ska vara korrekt enligt länsstyrelsen. Vi ska självklart titta på om vi bör faktagranska och hur mycket vi ska lita på verksamheten när det gäller sådana uppgifter. Men sedan kan man ju undra vem som har tolkningsföreträde av fakta, säger Henrik Nilsson, kommunikationschef på Kalmar kommun.

Följ ämnen i artikeln