Pentagon dementerar uppgift i DN om USA:s säkerhetsgarantier

Uppdaterad 2022-04-28 | Publicerad 2022-04-27

Dagens Nyheter gick ut med att USA inte kommer att ge Sverige säkerhetsgarantier inför ett Nato-medlemskap.

Efter att Aftonbladet citerat uppgiften har Pentagon hört av sig med en kraftfull dementi av DN-uppgifterna.

– Det är felaktigt, säger Eric Pahon, rådgivare på USA:s försvarsdepartement.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Frågan om säkerhetsgarantier under en interimsperiod mellan en svensk Nato-ansökan och ett godkänt medlemskap har varit högaktuell senaste veckorna.

Aftonbladet kunde i går avslöja att både USA och Storbritannien avgett löften om konkreta säkerhetshöjande åtgärder som bland annat innefattar militär närvaro i Östersjön.

Aftonbladets artikel föregicks av publiceringar av både Dagens Nyheter och Expressen om att Sverige och Finland inte fått några säkerhetsgarantier, vilket enligt Aftonbladets källor väckt irritation i regeringskansliet.

– Uttalanden om att Sverige inte kommer att skyddas eller få stöd under en eventuell ansökningsprocess spelar Ryssland i händerna, har en regeringskälla sagt.

Pentagon vill inte närmare kommentera vilka säkerhetshöjande åtgärder som diskuterats mellan svenska och amerikanska företrädare.

”Det är felaktigt”

I artikeln om USA:s och Storbritanniens säkerhetslöften citerade Aftonbladet Dagens Nyheter som skrev att statssekreteraren Colin Kahl på USA:s försvarsdepartement ”gjorde klart att amerikanska säkerhetsgarantier inte gäller under ansökningsprocessen, utan de gäller först vid fullt medlemskap”.

Det uppgivna citatet i DN, som Aftonbladet citerade, fick Pentagon att reagera och höra av sig till Aftonbladet:

– Varken den amerikanska biträdande försvarsministern Kathleen Hicks eller statssekreteraren på försvarsdepartementet Colin Kahl har gjort det här uttalandet. Det är felaktigt, uppger Eric Pahon, public affairs-rådgivare på amerikanska försvarsdepartementet.

Dagens Nyheters redaktionschef Anna Åberg säger att det amerikanska försvarsdepartementet inte hört av sig till DN om deras publicering.

DN: Svårt att kommentera

I en mejlkommentar uppger hon:

”Vi har i artikeln citerat en källa. Pentagon har inte hört av sig till oss och dementerat detta. Gör de det kommer vi självklart att ta ställning till det, men det är svårt att kommentera innan vi vet vem som sagt vad.”

Hon påpekar också att det är skillnad på säkerhetsgarantier och säkerhetsfrämjande åtgärder och att DN:s artikel hade fokus på formella säkerhetsgarantier. ”Däremot väntas andra typer av stöd till Sverige och Finland från bland annat USA och Storbritannien – en uppgift som också finns med i både DN:s och Aftonbladets publiceringar.” skriver Anna Åberg.

Hänvisar till Nato

Pentagon vill inte närmare kommentera vilka säkerhetshöjande åtgärder som diskuterats mellan svenska och amerikanska företrädare och hänvisar frågan till Nato.

– När det gäller parametrar kring anslutning till Nato så överlåter vi till försvarsalliansen att diskutera det, uppger Eric Pahon.

Från Nato hänvisar man till ett uttalande den 5 april från generalsekreteraren Jens Stoltenberg om svensk och finländsk anslutning till försvarsalliansen.

– Jag förväntar mig att alla 30 allierade välkomnar dem och att vi kommer att hitta vägar för att också adressera oron som de kan ha kring den här interimsperioden mellan en ansökan och att den sista ratificeringen har ägt rum.