Astra Zeneca kan bli avgörande i kampen mot omikron

Publicerad 2022-01-03

Västerländska industriländer har i princip avfärdat Astra Zeneca.

Men i fattigare delar av världen ses tillverkaren som en livräddare.

Nu flaggar forskare för att det bespottade vaccinet kan bli avgörande i kampen mot omikron.

När vaccinationskampanjen lanserades under våren hamnade AstraZeneca omedelbart i skottgluggen.

Leverensproblem, tvivel om effektivitet i vissa åldersgrupper och oro för blodproppar bidrog till att välbärgade länder satsade på andra tillverkare.

En fördel med det svensk-brittiska vaccinet är dock att det till skillnad från andra tillverkare inte behöver förvaras i extrem kyla, vilket gör det lättare att distribuera i många länder. Och i de fattigare delarna av världen har Astra Zeneca blivit en av de största aktörerna på marknaden.

Enligt Wall Street Journal når vaccintillverkaren fler människor i låg- och medelinkomstländer än något annat västerländskt vaccin.

Astra Zeneca hamnade i skottgluggen under våren 2021.

”En livräddare”

Internationella valutafonden uppskattar att de berörda länderna fått totalt 3,25 miljarder doser den 11 december. Ungefär hälften av dem kommer från Astra Zeneca, vilket är fler än fler än Sinopharm, Sinovac och Pfizer/Biontech levererat tillsammans.

– Astra Zeneca-vaccinet har varit en livräddare, säger Mohga Kamal-Yanni, expert på global hälsopolitik till Wall Street Journal.

Men i takt med att omikron sprider sig över världen och blir den dominerande virusvarianten har experter blivit allt mer oroliga för att rikare länderna ska köpa upp de eftertraktade doserna från Pfizer/Biontech och Moderna, och på så vis förvärra problemen med låg vaccinationsgrad i mindre bemedlade länder.

Ny studie ger hopp

Även när det gäller omikron ser fattigare länder ut att behöva förlita sig på Astra Zeneca – men nu kommer Oxfords universitet med en hoppingivande studie:

En tredje dos från Astra Zeneca ökar antikroppsskyddet mot omikron till samma nivåer som två doser gjorde mot deltavarianten. Både Pfizer/Biontech och Moderna har rapporterat in liknande resultat för sina respektive vaccin.

Studien, som ännu inte har granskats av experter, stödjer också användningen av vaccinet som en boosterdos.