Boris Johnson

BoJos trädgårdsfester granskade: ”Borde inte ha tillåtits”

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Omfattande alkoholkonsumtion, karaokesång och festdeltagare som regelmässigt gick ut bakvägen från 10 Downing Street för att inte hamna på bild.

Så festade den brittiske premiärministern Boris Johnson och hans personal under coronapandemin, enligt en ny rapport.

– Många av dessa händelser borde inte ha tillåtits, konstaterar utredaren.

Bild från den 13e november 2020, under en tillställning på 10 Downing Street.
Bild från den 13e november 2020, under en tillställning på 10 Downing Street.

Efter kabinettsekreterare Sue Grays första rapport i januari bötfälldes premiärminister Boris Johnson och 82 andra regeringsanställda för brott mot covidrestriktionerna.

Sue Grays andra rapport publicerades i dag onsdag och innehåller omfattande kritik mot regelvidriga möten och fester i premiärministerns kontor och bostad på 10 Downing Street under 2020 och 2021, samtidigt som lockdown gällde alla andra och den brittiska befolkningen var beordrad att hålla sig inomhus.

Några exempel:

•Inför en trädgårdsfest på 10 Downing Street där alkohol serverades den 20 maj 2020 uppmanades premiärministerns personlige sekreterare Martin Reynolds att se till att festdeltagare ”inte går runt och viftar med vinflaskor” samtidigt som en presskonferens i närheten skulle avslutas. Tanken var att de inte skulle hamna på pressfotografernas bilder.

– Jag ska göra mitt bästa, svarade Martin Reynolds.

Efter festen, som premiärministern och 200 anställda besökte, skrev Reynolds att ”det verkar som att vi klarade oss”, eftersom inga medier då hade rapporterat om festen.

”Vi ska ta några drinkar, som inte är några drinkar”

•Under en fest på regeringskontoret, med adressen 70 Whitehall, den 18 juni 2020 fanns en karaokemaskin på plats. Enligt Sue Grays rapport förekom ”omfattande alkoholkonsumtion bland några individer, varav en blev sjuk”. Inför festen svarade kommunikationsdirektören vid 10 Downing Street, Lee Cain, på en fråga från premiärministerns private sekreterare Martin Reynolds om festen borde arrangeras:

– Det är ditt beslut, min vän, inte mitt. Men kommunikationsmässigt innebär det såklart en omfattande risk.

Bild tagen 19 juni 2020, på Johnsons födelsedag.

I ett annat mejl inför festen skrev en anställd:

–Martin Reynolds och Stuart Glassborow skulle vilja hålla tal i morgon när vi träffas och tar några drinkar, som inte är drinkar. Vilken tid ska drinkarna serveras?

•Den 19 juni 2020 firades Boris Johnsons födelsedag på 10 Downing Street. Även vid detta tillfälle bröts covidreglerna. Premiärministern var på plats i 20 minuter.

Rött vin spilldes ut på kopieringspapper

•Den 15 december 2020 genomfördes en fest med ett quiz på 10 Downing Street, där Boris Johnson deltog. En vakt rapporterade under festen att personal var berusad och uppmanade folk att lämna platsen bakvägen, för att de inte skulle bli fotograferade av journalister som fanns utanför.

•Den 18 december 2020 var det dags för ”Wine Time Friday” på 10 Downing Street. Enligt Sue Grays rapport deltog ”ett stort antal personer” och några ur personalen ”drack väldigt mycket”. Festen var ”stökig och högljudd”.

En städare noterade dagen efter att rött vin hade spillts ut på en vägg och på kopieringspapper.

•Den 16 april 2021 drack ett antal personer återigen stora mängder alkohol vid en fest på 10 Downing Street. Den här gången var premiärminister Boris Johnson inte på plats. Dagen efter upptäcktes att några festdeltagare hade förstört en barngunga i trädgården. Den sista festdeltagaren lämnade platsen klockan 04:20 på morgonen.

Utredaren Sue Gray konstaterar:

– Det som hände vid många av dessa möten och sättet som de förlöpte på följde inte de rådande covidreglerna.

ANNONS

Den omåttligt populära Muminmuggen "Fiske" finns nu till 30% rabatt hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Bilderna visar: Johnson skålar på coronafest

ÄMNEN I ARTIKELN

Boris Johnson

Coronaviruset