Säpo ser över statsministerns säkerhet

Uppdaterad 2022-01-10 | Publicerad 2022-01-09

Säkerhetspolisen kommer att undersöka om regeländringar krävs efter att en efterlyst städare gripits i statsministerns privata bostad.

I en intervju med GP uppger Magdalena Andersson att hon anlitat städfirman i flera år.

– Vilka som har befunnit sig var måste redas ut, säger Magdalena Andersson.

Säkerhetspolisen publicerade under söndagen ett pressmeddelande med anledning av den städare som greps vid statsministerns bostad i december.

Det visade sig att den kvinnliga städaren vistades illegalt i Sverige och skulle utvisas.

Säpo kommer efter incidenten att se över om om det finns nödvändiga regeländringar som måste genomföras för att stärka skyddet kring statsministern.

– Beträffande den händelse som rapporterats om i media, så omhändertar Säkerhetspolisen givetvis den utifrån faktiska omständigheter. Vi kommer också att se över om det finns behov av regeländringar som vi i så fall kommer att återkomma med, säger Charlotte von Essen, säkerhetspolischef.

Efter att tidigare ha gett skriftliga kommentarer till Aftonbladet ställde Magdalena Andersson upp på en intervju med GP under söndagen.

– Jag kommenterar aldrig min säkerhet. Däremot är det naturligtvis viktigt att myndigheterna klarlägger vad som faktiskt har hänt. Det är inte säkert att det som hänt är exakt som det speglas i media just nu, säger hon till tidningen.

Anlitat firman under flera år

Andersson uppger även att städfirman länge utfört tjänster hos henne.

– Vi har anlitat den här firman under flera år. Jag har naturligtvis alltid betalat vitt och jag frågade när jag anlitade dem om de har kollektivavtal. Jag ringde ett stort antal firmor innan jag hittade en som hade kollektivavtal.

Enligt statsministern är det först nu som det framkommit att kollektivavtal saknas.

Kvinnan som greps är inte misstänkt för brott och har förts till Migrationsverkets förvar, skriver GP.

Säpo: Förstår att det väcker frågor

Incidenten har väckt starka reaktioner och kritiska röster har höjts kring Säpos arbete. Charlotte von Essen säger sig ha förståelse för de frågor som dykt upp, men kan av sekretesskäl inte kommentera ärendet närmare.

– Jag kan förstå att så som det har rapporterats om händelsen väcker det frågor. För Säkerhetspolisens del är det inte möjligt att gå in på detaljer när det rör säkerheten kring våra skyddspersoner, men självklart är statsministerns säkerhet av högsta prioritet, säger Charlotte von Essen.