Dinosaurie på menyn för förhistorisk krokodil

Publicerad 2022-02-13

Australiens krokodiler hade troligen en urfader som hade en försmak för dinosaurier.

Forskare har nämligen hittat fossil av en ny krokodilart vid en fårfarm i Winton i Queensland, vars sista måltid var en dinosaurie.

Den lilla dinosaurien som blivit såg troligen ut ungefär som Kvacki från filmen ”Landet för längesen” (till vänster).

Den 2,5 meter långa krokodilen som döpts till ”Broken Dinosaur Killer”, tros vara mer än 95 miljoner år gammal och levde under Kritaperioden.

När forskarna plockade ihop bitarna efter fossilen upptäckte de spår av en ung ornithopod, en växtätande söt fågelliknande dinosaurie som bara var aningen större än en höna på 1,2 kilo, men med näbb och munnen full med tänder.

– Det är otroligt. Det är första gången som en krokodil har hittats med kvarlevor av en dinosaurie i magen, säger Matt White, forskare från The Australian Age of Dinosaurs Museum till ABC News.

Fossilen hittades redan år 2010 och tog över sex år att pussla ihop och ytterligare några år att tolka.

Petar dinosaurierna från toppen

Upptäckten visar att dinosaurier inte nödvändigtvis var en högst upp i kritaperiodens näringskedja, utan att de snarare bildade ett intrikat nät tillsammans med däggdjur, fåglar, flygödlor och krokodiler, enligt forskarna.

– Vi har lyckats visa att krokodiler kunde äta vad som helst bara de kom nära nog, säger Matt White.

Den lilla olycksalige ornithopod såg troligen ut ungefär som Kvacki från filmen ”Landet för längesen” och blev kanske överraskad vid en flodkant av krokodilen.

En 3D-konstruktion ska nu göras för att få en bättre bild av hur den urtida besten kan ha sett ut.

Dåtidens krokodil kunde äta vad som helst. Här är en nytida. Arkivbild.