Så är kriget i fem ukrainska städer

Publicerad 2022-03-25

Ett flertal ukrainska städer är fortsatt under attack.

Situationen för medborgarna blir svårare för varje dag som Ryssland fortsätter sina bombningar och belägringar.

Människorna som inte kunnat fly svälter och tvingas leva sina liv under jord.

Detta är läget i fem av Ukrainas städer.

Följ ämnen
Ukraina

Ryssland fortsätter att attackera de ukrainska städerna. Då det ursprungliga försöket till blixtsnabb ockupation misslyckats har Ryssland fått ändra strategi till att beskjuta, belägra och ta över Ukrainas städer.

De har inte lyckats avancera på det sätt man planerat och Ryssland har nu ökat sina försök att tvinga städerna att kuvas under den ryska vapenmakten, bedömer det brittiska försvarsdepartementet.

Vissa städer har tagits över av Ryssland, vissa lyckas med nöd och näppe att hålla ut, och på vissa håll har de ryska styrkorna tryckts tillbaka.

Kiev – ryssarna är omringade

Rysslands huvudsakliga mål bedöms vara att inta Ukrainas huvudstad Kiev. Intensiva strider har pågått i Kievs utkanter men den ryska offensiven har inte gjort några betydande avancemang.

Enligt det ukrainska försvaret har Ukraina genomfört ett antal motoffensiver och har lyckats trycka tillbaka flera av de ryska styrkorna runt staden. Under onsdagen uppgav Pentagon att den ryska frontlinjen öster om Kiev tryckts tillbaka flera mil bara under de senaste 24 timmarna och att ryska styrkor nordväst om huvudstaden ”intagit defensiva positioner”.

Enligt Storbritanniens försvarsdepartement har Ukraina förmodligen redan återtagit förorterna Makariv och Moschun där hårda strider utkämpats under de senaste veckorna.

Enligt brittiska försvarsdepartementets bedömning kan de ryska trupperna i de norra förorterna Bucha och Irpin snart vara omringade av den ukrainska militären.

”Det är sannolikt att de lyckosamma motattackerna från Ukraina kommer att förstöra de ryska styrkornas förmåga att omgruppera sig och återuppta sin egen offensiv mot Kiev”, skriver departementet.

Mariupol – strider för varje kvarter

Den ukrainska hamnstaden Mariupol är omringad av de ryska styrkorna. Mariupol har varit under attack i flera veckor och staden, som är ungefär lika stor som Göteborg, har bombats hårt av Ryssland. De ryska styrkorna uppges bland annat ha använt termobariska bomber mot staden.

Däremot är Mariupol inte helt under rysk kontroll. Ryska styrkor försöker avancera in mot stadskärnan men Ukraina försvarar fortfarande staden. Enligt Institute for the Study of War (ISW) pågår strider kvarter för kvarter och under det senaste dygnet har de ryska styrkorna endast gjort mindre avancemang i centrala Mariupol.

Samtidigt bedömer ISW att Ryssland sannolikt kommer ta över, eller tvinga Mariupol till kapitulation, inom de närmaste veckorna.

De intensiva striderna i Mariupol har resulterat i en svår humanitär situation. De civila som fortfarande är kvar i staden uppges laga sin sista mat över öppen eld, flera tvingas använda sina möbler som brasved eftersom det inte finns el eller gas i spisarna.

Invånarna i staden börjar nu dö av svält, larmade lokala myndigheter under torsdagen.

– Fem eller sex av mina kollegor lyckades ta sig ut ur staden förra veckan efter att de hade fått helt slut på vatten och mat, de var helt desperata att ta sig ut, säger Karolina Billing, UNHCR:s representant för Ukraina.

Matbristen ska vara akut eftersom man fortsatt inte lyckas etablera några humanitära korridorer och konstant beskjuts av Ryssland, uppger Kyiv Independent.

Ukrainska myndigheter uppgav tidigare i veckan att 2 500 människor dött i Mariupol sedan invasionen inleddes den 24 februari.

– Det är fruktansvärt, man känner sig hjälplös och frustrerad. Vi har en kollega som är kvar i Mariupol, vi har inte haft kontakt med honom på över en vecka och hoppas att han lever och mår bra, säger Karolina Billing.

Tjernihiv – dricksvattnet är slut

Staden Tjernihiv nordöst om Kiev har varit under attack i flera veckor. Men den ryska offensiven i området har stannat av. Enligt ISW har Rysslands styrkor i området under de senaste dagarna gått över till defensiv krigsföring. De uppges bland annat gräva skyttegravar och placerar ut minor.

Samtidigt är Tjernihiv isolerad och situationen i staden är fortsatt svår. Dricksvattnet håller på att ta slut och i dag, torsdag, inför staden vattenransonering, rapporterar the Guardian.

– Antalet dricksvattentankar är begränsade. För att skydda befolkningen inför vi restriktioner på dricksvatten. Tio liter vatten per person delas ut, säger en representant för staden.

Staden är under belägring av ryska styrkor och enligt the Guardian har 150 000 invånare varit fast i stadens norra delar utan tillgång till värme och el under flera dagar.

Ukrainas ombudsman för mänskliga rättigheter, Lyudmila Denisova, anklagar de ryska styrkorna för att hålla befolkningen gisslan.

– Tjernihiv är helt avskuret från huvudstaden. Ockupanterna bombade bron över Desnafloden, via vilken vi körde humanitär hjälp till staden och evakuerade civila.

Charkiv – tvingas leva under marken

I öst fortsätter Ryssland att konstant bomba Ukrainas näst största stad Charkiv. Minst en halv miljon människor har flytt från Charkiv sedan invasionen inleddes och stadens gator uppges nu vara övergivna.

De som fortfarande är kvar lever nu under jorden och Charkivs tunnelbanestationer får fungera som både skyddsrum och hem åt stadens medborgare.

– Det är omöjligt att andas här nere, det är mycket damm och min bebis nyser hela tiden. Alla hostar och vi vill gå hem, säger Natalya Chernobay till Sky News.

Hon födde sin son Bohdan i Charkivs tunnelbana tre dagar efter att kriget utbröt. Hon och hennes nyfödda son bor nu i en tunnelbanevagn i en av stationerna. Pappan har lämnat dem för att strida med den ukrainska militären.

Ryssland har inte genomfört några större offensiver mot staden men mindre attacker fortsätter att ske kontinuerligt.

Cherson – demonstrerar trots matbrist

I södra Ukraina nära Krim har ryska styrkor ockuperat staden Cherson. Trots att Cherson var den första större stad som Rysslands ockuperade visar befolkningen i staden fortfarande motstånd mot ockupanterna.

Demonstrationer och protester har genomförts vid ett flertal tillfällen. Senast i tisdags samlades människor i centrala Cherson för att demonstrera viftandes med ukrainska flaggor.

De ryska trupperna ska ha försökt häva protesterna genom att kasta distraktionsgranater, så kallade flashbangs, mot folkmassan. Även skott ska ha avlossats i luften för att skingra befolkningen, uppger det ukrainska försvaret enligt Reuters.

Enligt ukrainska myndigheter har runt 400 personer gripits av ryska styrkor för att ha protesterat i staden som nu är isolerad från resten av landet. Enligt tidigare ukrainska uppgifter planerar Ryssland att iscensätta ett skenval i Cherson för att därefter utropa staden och området runt den som självständigt.

De civila som fortfarande är kvar i Cherson har små möjligheter att ta sig därifrån och situationen beskrivs bli svårare för varje dag.

För elva dagar sedan sa Volodymyr Kovalenko, borgmästare för en av Chersons stadsdelar, att maten i stadens varuhus endast kommer räcka i tio dagar.